Setari Cookie-uri

Cum te ierți pentru greșelile făcute în trecut? Ghidul de care ai nevoie pentru a scăpa de vină și a o lua de la capăt

Să ierți pe cineva poate fi mai ușor decât să te ierți pe tine însăți. Însă ai nevoie să înveți să faci asta astfel încât să lași trecutul în spate, să dai pagină și să o iei de la capăt cu viața ta. 

Îți este permis să simți frică și vinovăție. Aceste sentimente îți permit, de fapt, să realizezi cum ar fi trebuit să te ocupi de greșelile din trecut. Acum poți folosi aceste informații pentru situații viitoare pentru că ai ocazia să înveți și să o iei de la capăt.

Sfaturile de mai jos sunt adevărate lecții de viață. Citește-le și fă tot posibilul să le pui în practică astfel încât să te poți ierta cu adevărat pentru greșelile făcute:

1. Acceptă vina ca pe o emoție

Oamenii experimentează emoții, iar vinovăția este una dintre acestea. Fiecare emoție are un scop care ne informează despre cum ne descurcăm. Ești om, permite-ți să simți tot ce trebuie să simți.

Acceptând vina poți procesa mai ușor tot ce s-a întâmplat astfel încât să înțelegi ce ai de făcut pe viitor și să mergi mai departe cu viața ta.

Citește și:

2. Oferă-ți iubirea pe care o oferi altor oameni

Ai grijă de tine așa cum ai de persoanele pe care le iubești. Printre actele pe care le faci atunci când ții la tine se numără și iertarea.

Cum poți să îți oferi iubirea pe care o oferi altor oameni:
- scapă de gândirea negativă;
- schimbă modul în care vorbești despre tine;
- ține un jurnal despre emoțiile tale, greșelile din trecut și toate situațiile ce ți-au adus provocări;
- ai grijă de tine făcând lucruri mărunte pentru sufletul tău;
- oferă-ți încurajări atunci când ai nevoie;
- oferă-ți iubire atunci când simți o emoție negativă;
- amintește-ți cât de puternică ești.

3. Permite rănilor să se vindece

Când îți faci o zgârietură, corpul tău începe imediat procesul de vindecare. În cele din urmă, acea zgârietură dezvoltă o crustă pentru a ajuta țesutul de sub să se repare. Dacă îndepărtezi acea crustă poți încetini procesul de vindecare.

Citește și:

Când nu te poți ierta este ca și cum ai păstra o rană emoțională deschisă. Acceptă ce s-a întâmplat și nu mai încerca să răscolești trecutul. Mergi mai departe cu viața ta, nu te mai judeca cu privire la ce ai făcut pentru că doar așa te vei vindeca cu adevărat.

4. Cere iertare

Poate că unul dintre cele mai grele lucruri în viață este să ceri iertare unei persoane pe care ai rănit-o. De multe ori această acțiune implică confruntarea cu situația în sine, ceea ce poate duce la o adevărată avalanșă de emoții neplăcute.

Dacă poți și ai cum, alege să îți ceri scuze sincer și să încerci să faci corecturile adecvate în fața persoanei rănite. Încercarea de a repara situația, indiferent de rezultat, te poate ajuta să te ierți.

Citește și:

Pași pentru a îți accepta responsabilitatea și a merge mai departe

Este important să accepți faptul că acțiunile tale au consecințe. Acest lucru poate face iertarea de sine mult mai ușoară. Pentru a îți accepta responsabilitatea și a merge mai departe, încearcă să:

- îți accepți rolul în tot ce s-a întâmplat;
- iei în considerare oamenii care au fost implicați și să le ceri iertare dacă i-ai rănit sau le-ai greșit cu ceva;
- accepți că pot exista consecințe și să fii dispusă să ți le asumi;
- înveți din greșelile trecute și să planifici cum să gestionezi o situație similară în viitor.

foto main pixabay

Vizionare placuta


Kudika
31 Iulie 2023
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.