Fără a-mi propune în vreun fel să convertesc întreaga oamenire la veganism, mai voi adresa în cele ce urmează acelora dintre voi care au luat decizia de a-și schimba alimentația și își doresc o hartă simplificată în acest sens. Despre subiectele controversate în veganism am scris aici și vă invit să citiți.
Așadar, mai jos găsiți o explicație simplificată a ceea ce înseamnă înlocuirea produselor animale cu cele vegetale și câteva recomandări legate de zonele unde este bine suplimentarea cu diverse produse. Să le luăm pe rând.
Alimentele, atât cât au fost deslușite până acum, se compun din macronutrienți (carbohidrați, proteine, grăsimi) și micronutrienți (vitamine, minerale, apă). Recent, acestor două categorii li s-au adăugat și fitonutrienții, componente care se găsesc exclusiv în plante prin urmare reducerea sau renunțarea la produsele de origine animală nu le afectează aportul. În plus, pentru că sunt în sine un Univers, le vom rezerva o discuție separată.
Macronutrienți ProteineleSunt mai des invocat motiv pentru care se presupune că alimentația vegana nu este sănătoasă. În realitate, în țările civilizate carență de proteine este aproape inexistentă iar veganii nu fac excepție de la această regulă. Din punct de vedere calitativ însă, situația este diferită. Există o categorie de aminoacizi, cărămizile din care sunt compuse proteinele, numiți aminoacizi esențiali, pe care organismul nu îi poate produce, prin urmare trebuie introduși în alimentație.
-
Kudika
PENNY este alături de Platforma de mediu pentru București în noul...
-
Kudika
În 2023, Farmec a colectat selectiv 230 de mii de ambalaje în...
-
Kudika
Informații utile despre uneltele și utilajele folosite în agricultură
-
Kudika
Importanța coșului de fum în evacuarea gazelor arse de centrala...
-
Kudika
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
-
Kudika
Fake news și schimbările climatice – la ce trebuie să fim atenți ca...
-
Kudika
Sâmbătă are loc Ziua de Curățenie Națională Let’s Do It, Romania!:...
-
Kudika
5 sfaturi utile: Cum să economisești bani și să protejezi mediul...
-
Kudika
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
Sunt celălalt macronutrient care poate ridica probleme în alimentația vegana. Motivul este și de această dată calitativ. În timp ce grăsimile animale sunt de evitat fără urmă de îndoială, există o componentă a grăsimilor, acizii grași esențiali (deci pe care corpul nu îi poate produce), pe care trebuie să o consumăm. Acizii grași esențiali sunt omega-3 și omega-6, primul fiind localizat predominant în sursele marine, celălalt găsindu-se atât în uleiuri vegetale cât și în alimente animale fortificate cum sunt ouăle sau carnea de pui. Prin urmare, întrebarea care se naște este “trebuie să mâncăm neapărat pește?”. Răspunsul este nu, pentru că spirulina despre care vă povesteam mai sus conține o cantitate generoasă de omega-3. Însă, dacă nu te preocupă aspectul etic, este bine să știi că un studiu realizat pe Adventiștii de ziua a 7-a, se pare că un consum ocazional de peste este o idee bună, chiar mai bună decât veganismul. Pe de altă parte, poluarea marină este una din marile probleme ale vremurilor noastre, prin urmare chiar și în această situație spirulină pare să fie cea mai înțeleaptă alegere, algele nefiind afectate de poluarea apelor.
Singura vitamină pe care nu o poți lua dintr-o alimentație vegana este B12. B12 este produsă de o bacterie, nu de animale, dar se găsește în carnea lor. S-ar putea găsi, de exemplu, și în apele contaminate, dar nu e o idee prea bună să le bem pe acestea, nu? De altfel, B12 este produsă chiar și în intestinele umane, dar prea jos pentru a putea fi absorbită eficient, prin urmare este cu totul eliminată.
Apropos, știți cine conține B12? Ați ghicit, spirulina!
Pentru că suspectez că deja vrei să incluzi spirulina în dieta ta, trebuie să știi că aceasta trebuie să fie raw, bio/organică și cu perete celular spart pentru a ne fi benefică după consum. Aceste condiții trebuie urmărite atunci când alegem să cumpărăm spirulina, pentru că altfel ne poate face chiar rău. O poți lua de aici.
Pentru că este la modă să vorbim despre vitamina D (care este nouă vitamina C, leac anti-orice, miracol bun la toate) se pune evident problema aportului de vitamina D la vegani. A nu se înțelege că am ceva cu vitamina D. Studii excelente au dovedit beneficiile sale și sunt de acord cu suplimentarea atât la adulți cât și la copii, în lunile care îl conțin pe “r”. Doar că nu există nicio diferența între vegani și omnivori. Toți ar trebui să luăm un supliment cu vitamina D sau să avem grijă ca în lunile de iarnă să consumăm alimente fortificate cu vitamina D.
MineraleLegumele sunt în general bogate în minerale și se întâmplă rar ca un vegan să aibă vreo carență. În mod particular rădăcinoasele sunt o sursă excelentă de minerale pentru că ele extrag minerale din pământ. Semințele sunt și ele o sursă bună cam de orice pentru că sunt originea plantei care urmează să se dezvolte din ele, deci conțin toate ingredientele în concentrație maximă.
foto prima pagina: Kieselev Andrey Valerevich, Shutterstock
Spune-ti parerea!