M-am întâlnit în urmă cu câteva zile cu un prieten care își dorea să-i țin o mică lecție de nutriție, o scurtă introducere în arta de a trăi sănătos. Deasupra unei cafele am povestit despre cum ar trebui să arate farfuria lui la fiecare dintre cele trei mese, despre micro și macronutrienți, metode de gătire și alegeri calculate. După mai puțin de două ore prietenul meu și-a împachetat fițuicile și mi-a spus încântat: Tot ce mi-ai explicat e super ușor și simplu de aplicat. De ce au nevoie oamenii să studieze toată viața pentru atâta lucru?

10 lucruri care fac din ovaz una dintre cele mai sanatoase cereale

Am râs, mai în glumă, mai în serios, și am rumegat întrebarea până când am ajuns în fața acestei coli de hârtie. Adevărul este că alimentația sănătoasă e simplă și ne stă în gene. Organismul nostru a fost proiectat să știe care îi este mâncarea cea mai potrivită, cum, când și cât ar trebui să consume din ea. Și da, mai bine de 90% din arta de a mânca sanatos poate fi transmisă în doar câteva ore oricui este interesat de subiect.

Pentru restul până la 100%, finisajele, cum le-a botezat prietenul meu, citești o viață și simți că este insuficient. Subiectul articolului de astăzi face parte din procentul minoritar al lecțiilor de nutriție, dar se referă într-o bună parte la motivul pentru care am ajuns să nu mai știm cum să mâncăm corect: Grelina și leptina, hormonii care reglează senzația de foame și pe cea de sațietate, doi jucători esențiali în menținerea siluetei dar și a sănătății corpului nostru. Dacă aceștia doi și-ar executa dansul proiectat de natură, probabil că meseria de nutriționist nu ar exista, ori cel puțin oamenii nu s-ar mai gândi automat la slăbire atunci când vine vorba de aceasta.

Din păcate, alimentația modernă, bogată în produse procesate, săracă în fibre, obezitatea, stresul, stilul de viață dezordonat, toate acestea impreuna sau chiar separat au dus la o alterare a mecanismelor de reglare a senzației de foame și sațietate, mecanisme controlate predominant prin cei doi hormoni care sunt astăzi personaje principale în textul de față.

Leptina și Grelina - The good, the bad, the ugly truth

Tipuri de foame. Sfaturile unui naturopat ca sa le faci fata
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: