La începutul anului, BBC scria cu litere de-o șchioapă despre Alimentul salvator pe care 90% nu îl consumă. Acesta este, conform BBC, fibra vegetală iar cifrele sunt valabile pentru Marea Britanie. Dar, dacă stau să mă gândesc, britanicii stau ceva mai bine decât noi la capitolul alimentație, în ciuda emblematicului lor mic dejun, așadar nici nu vreau să mă gândesc câți dintre conaționalii mei consuma zilnic cantitatea recomandată de fibră vegetală.

Dar să o luăm cu începutul: Ce este fibra alimentară și de ce ne pasă?

Fibra alimentară vegetală este acea componentă a plantelor pe care corpul nu o folosește pentru hrană, dar care aduce multiple beneficii pentru organism. Care sunt aceste beneficii?

    este sățioasă, fără a aduce calorii, deci ajuta în slăbire și in prevenirea obezității reduce colesterolul si glicemia, deci are rol de preventie a diabetului zaharat si a bolilor cardio-vasculare îmbunătățește aspectul pielii prin eliminarea toxinelor din corp stimulează motilitatea, reducând constipația este combustibilul preferat al piticilor roz, microbiomul intestinal, iar de aici, implicațiile sunt dificil de intuit pentru că încă nu se cunosc toate aspectele în care este implicat microbiomul intestinal. Cu toate acestea, "suspiciunile" includ cuvinte mari precum “imunitate” și “prevenția cancerului”.
Unde găsim fibra vegetala?

Fibra vegetală se găsește, desigur, în regnul vegetal: în cerealele integrale, fructe, legume, nuci.

Nu vei găsi nici picior de fibră în carne, branza sau ouă.

Nici în cerealele albe, care sunt alimentele vegetale, dar rafinate nu ai șanse prea bune să găsești fibra. Aceasta stă în învelișurie nerafinate ale cerealei, acele “hăinuțe” mai puțin aspectuase pe care le aruncam pentru a obține miezul alb și sărac în nutrienți al cerealei.

Foto by VectorMine via Shutterstock

De altfel, un studiu realizat în 2011 a dezvăluit ca fibra din cereale în mod particular (și mai puțin din fructe și legume) sau, cine știe, poate un alt ingredient care vine la pachet cu ea în cereale, joacă un rol vital în toate beneficiile pe care vi le-am înșiruit mai devreme. Pe de altă parte, fructele și legumele aduc atât de multe beneficii prin restul ingredientelor pe care le conțin, încât, de fapt, nu contează cu adevărat cine e mai cu moț: cereală sau legumă și fructul, trebuie să consumăm ambele categorii pentru a ne asigura sănătatea.

Câte fibre ar trebui să mâncăm?

25-30 g este recomandarea oficială pentru doza zilnică, un numar care, la drept vorbind, nu ne spune nimic. Dacă aveți curiozitatea de a calcula exact câtă fibră consumați zilnic, puteți folosi pe telefon o aplicație tip contor a conținutului nutrițional al alimentelor.

Din păcate însă, există o probabilitate foarte mare să consumați o cantitate mai mică decât cea recomandată.

Cum să adăugăm mai multe fibre în meniu?

A devenit, cred eu, evident că fibra vegetală este o necesitate absolută în dieta noastră.

Cum să facem să adăugăm mai multă în meniu? Iată câteva idei:

    alege varianta integrală pentru pâine, lipie, paște, orez. Dacă nu îți place gustul, încearcă mai întâi amestecurile și treci treptat la variantă 100% integrală consumă fructe întregi în loc de fresh jumătate din tot ce mănânci să fie legumă! Adăugă salată sau legume crude la toate mesele, chiar dacă vorbim de mic dejun. consumă cartofi copți în coajă nu decojiți consumă coaja de la fructe. De obicei tot ce e mai bun se găsește chiar în coaja fructelor si legumelor. Evită sa le cureți de coajă fructele copiilor, îi lipsesti de ingrediente magice pentru sănătatea lor! Exceptie fac, desigur, copiii care nu pot consuma coaja. dacă ai nevoie de gustări între mese, acestea să fie nuci și alune sau fructe adăugă boabe în alimentaia ta (fasole, mazăre, linte, năut)

Referințe

https://www.bbc.com/news/health-46827426

https://www.health.harvard.edu/blog/when-it-comes-to-fiber-cereal-fiber-may-be-your-best-choice-201102251535

https://www.verywellfit.com/why-your-body-needs-fiber-2505934

https://www.ucsfhealth.org/education/increasing_fiber_intake/

Featured foto by Evan Lorn via Shutterstock

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: