La începutul anului, BBC scria cu litere de-o șchioapă despre Alimentul salvator pe care 90% nu îl consumă. Acesta este, conform BBC, fibra vegetală iar cifrele sunt valabile pentru Marea Britanie. Dar, dacă stau să mă gândesc, britanicii stau ceva mai bine decât noi la capitolul alimentație, în ciuda emblematicului lor mic dejun, așadar nici nu vreau să mă gândesc câți dintre conaționalii mei consuma zilnic cantitatea recomandată de fibră vegetală.
Dar să o luăm cu începutul: Ce este fibra alimentară și de ce ne pasă?
Fibra alimentară vegetală este acea componentă a plantelor pe care corpul nu o folosește pentru hrană, dar care aduce multiple beneficii pentru organism. Care sunt aceste beneficii?
-
Kudika
PENNY este alături de Platforma de mediu pentru București în noul...
-
Kudika
În 2023, Farmec a colectat selectiv 230 de mii de ambalaje în...
-
Kudika
Informații utile despre uneltele și utilajele folosite în agricultură
-
Kudika
Importanța coșului de fum în evacuarea gazelor arse de centrala...
-
Kudika
Campionii mediului își mai pot înscrie proiectele la Gala Green...
-
Kudika
Fake news și schimbările climatice – la ce trebuie să fim atenți ca...
-
Kudika
Sâmbătă are loc Ziua de Curățenie Națională Let’s Do It, Romania!:...
-
Kudika
5 sfaturi utile: Cum să economisești bani și să protejezi mediul...
-
Kudika
În București a crescut flota pentru transportul public, dar benzile...
Fibra vegetală se găsește, desigur, în regnul vegetal: în cerealele integrale, fructe, legume, nuci.
Nu vei găsi nici picior de fibră în carne, branza sau ouă.
Nici în cerealele albe, care sunt alimentele vegetale, dar rafinate nu ai șanse prea bune să găsești fibra. Aceasta stă în învelișurie nerafinate ale cerealei, acele “hăinuțe” mai puțin aspectuase pe care le aruncam pentru a obține miezul alb și sărac în nutrienți al cerealei.
Foto by VectorMine via Shutterstock
De altfel, un studiu realizat în 2011 a dezvăluit ca fibra din cereale în mod particular (și mai puțin din fructe și legume) sau, cine știe, poate un alt ingredient care vine la pachet cu ea în cereale, joacă un rol vital în toate beneficiile pe care vi le-am înșiruit mai devreme. Pe de altă parte, fructele și legumele aduc atât de multe beneficii prin restul ingredientelor pe care le conțin, încât, de fapt, nu contează cu adevărat cine e mai cu moț: cereală sau legumă și fructul, trebuie să consumăm ambele categorii pentru a ne asigura sănătatea.
Câte fibre ar trebui să mâncăm?25-30 g este recomandarea oficială pentru doza zilnică, un numar care, la drept vorbind, nu ne spune nimic. Dacă aveți curiozitatea de a calcula exact câtă fibră consumați zilnic, puteți folosi pe telefon o aplicație tip contor a conținutului nutrițional al alimentelor.
A devenit, cred eu, evident că fibra vegetală este o necesitate absolută în dieta noastră.
Cum să facem să adăugăm mai multă în meniu? Iată câteva idei:
Referințe
https://www.bbc.com/news/health-46827426
https://www.health.harvard.edu/blog/when-it-comes-to-fiber-cereal-fiber-may-be-your-best-choice-201102251535
https://www.verywellfit.com/why-your-body-needs-fiber-2505934
https://www.ucsfhealth.org/education/increasing_fiber_intake/
Featured foto by Evan Lorn via Shutterstock
Spune-ti parerea!