Clean and Run, cea mai mare campanie de plogging din România are loc în Pădurea Băneasa

Clean and Run, cea mai mare campanie de plogging din România are loc în Pădurea Băneasa
Kudika
29 Septembrie 2019

Pe data de 5 octombrie 2019, membri ai comunității Greenfield Residence împreună cu Băneasa Forest Run organizează în Pădurea Băneasa, prima ediție “Clean&Run”, cea mai mare iniţiativă de plogging din România.

comunicat de presa

Ce este ploggingul şi cui se adresează?

Conceptul de plogging a apărut în Suedia, în anul 2016, și presupune îmbinarea activității de alergare cu strângerea deșeurilor, ca o dovadă de responsabilitate față de mediu. În contextul preocupării internaționale față de reziduurile din plastic, ploggingul a devenit rapid popular în întreaga lume, fiind potrivit pentru persoanele de toate vârstele, pasionate de jogging şi de menţinerea unui mediu curat. Alergătorii iau cu ei saci sau pungi de gunoi și, pe traseul ales, adună gunoaiele găsite. Totodată, aceştia pot opta și pentru rute noi pe care să alerge și să adune deșeurile aruncate în spațiul public. Ploggingul îmbină așadar activitatea fizică cu cea socială, aducând beneficii atât practicanților, cât și ambientului.

„Ploggingul sau joggingul ecologic este un fenomen care ia din ce în ce mai mult amploare la nivel mondial și ne dorim să îl facem cunoscut și simpatizat şi în rândul românilor, deoarece unește două valori pe care le promovăm în mod activ: mișcarea și protejarea mediului. Este o alternativă la joggingul clasic, ce le oferă practicanților posibilitatea, pe de o parte de a se bucura de beneficiile sportului în aer liber, iar pe de alta de a acţiona în spirit civic, spre beneficiul naturii şi al comunităţii. Mai mult, părinții care vin însoțiți de copii le pot oferi acestora un model pentru formarea lor ca adulți sănătoși, cu respect și grijă față de mediul în care trăiesc. Acţiunea pe care o organizăm în această toamnă este o invitaţie adresată tuturor cetățenilor responsabili în ceea ce privește natura și, implicit, o viață sănătoasă”, a declarat Răzvan Ionescu, Director de Marketing Impact Developer & Contractor, dezvoltatorul Greenfield Residence.

Cum se va desfășura evenimentul?

Chiar dacă se va realiza în alergare, cursa este una necompetitivă şi se adresează persoanelor de toate vârstele, adulți și copii, practicanți de jogging sau începători. Organizatorii vor pune la dispoziția participanților un kit care va include toate materialele necesare: saci de plastic și mănuşi de protecţie.Înscrierile se realizează până pe data de 3 octombrie 2019 pe pagina evenimentului: cleanandrun.ro. Participanţii, organizaţi în 4 echipe, vor avea de parcurs un traseu de 5-7 km, adică vor acoperi împreună peste 20 de kilometri de alei și poteci din pădure, în aproximativ 2 ore. Deşeurile colectate vor fi preluate de către compania de salubritate Romprest, susținător al evenimentului.

Evenimentul este susținut de Let’s Do It, Romania!, Radio ZU, Romprest și Romsilva.

Situația deșeurilor în România și impactul asupra mediului

România produce anual 270 de milioane de tone de deșeuri municipale, din care se reciclează doar 13%. Conform obiectivelor stabilite de către Directiva Europeană Cadru privind Deșeurile, până în 2020 ar trebui să reciclăm 50% din deşeurile municipale (care să includă cel puțin hârtia, metalul, plasticul și sticla). Gunoaiele aruncate în natură poluează mediul înconjurător, deoarece sunt foarte greu degradabile. O pungă de plastic se descompune în 10 – 20 de ani, dozele de aluminiu se degradează în 200 de ani, în timp ce recipientele din plastic au o durată de până la 500 de ani. În tot acest timp chimicalele lor contaminează solul, afectând calitatea florei, a faunei și sănătatea populației. Ploggingul este o inițiativă care încurajează un stil de viață sănătos și menține un mediu curat, gunoaiele colectate fiind ulterior reciclate.

Impactul ploggingului asupra sănătății organismului

Ploggingul are un impact vizibil nu doar asupra mediului înconjurător, ci și asupra sănătății fizice și psihice a practicanților. Sportul contribuie la un stil de viață sănătos, ajutând la buna funcționare a organismului și la eliberarea de stres. În timpul activităţii, corpul realizează mișcări variate și mai complexe față de alergarea clasică, prin efectuarea de genoflexiuni, ghemuiri şi întinderi. Astfel, în timp ce în 30 de minute de jogging organismul arde aproximativ 270 de calorii, în timpul unei curse de plogging cu aceeaşi durată se consumă circa 330 de calorii.

Toți cei care se simt responsabili față de natură și vor să arate că schimbarea vine din inițiativa fiecărui cetățean, sunt invitați să se înscrie la cursa de plogging din 5 octombrie 2019, pe pagina web: www.cleanandrun.ro.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.
Setari Cookie-uri