Setari Cookie-uri

Advertorial Cum să trăim într-o lume fără fum

Dar dacă ți-am spune, fie că ești fumătoare sau nefumătoare, că fumul nu e doar o problemă care afectează ambientul, ci și una care ține de cuplu?

Eliminarea fumului e un deziderat simplu și stringent, numai că pentru unii oameni nu e la fel de ușor de făcut precum este de spus. Unora le lipsește motivația, pentru alții, doar faptul că au cunoștință de efectele negative asupra sănătății lor sau a celorlalți nu e suficient. Iar numărul total al fumătorilor sună preocupant: conform Organizației Mondiale a Sănătății, acum sunt 1,1 miliarde de fumători. Iar în 2025, aproximativ același număr de persoane vor fuma.

Dar dacă ți-am spune, fie că ești fumătoare sau nefumătoare, că fumul nu e doar o problemă care afectează ambientul, ci și una care ține de cuplu? Dacă ai afla de un studiu global întocmit anul acesta de Philip Morris International împreună cu un furnizor independent de studii, Povaddo, care a chestionat 16.099 de bărbați și femei din 13 țări, pentru a ajunge la concluzii care au de-a face și cu tine, repetăm, chiar dacă fumezi sau nu? Acest studiu demonstrează, printre altele, chiar faptul că fumatul poate deveni un factor decisiv într-un cuplu. Astfel, o treime (36%) dintre fumătorii actuali și ocazionali au fost de acord cu enunțul „faptul că fumez creează neînțelegeri cu cei dragi”. Iar aproape un sfert (23%) dintre fumători au declarat că ascund faptul că fumează de cei dragi și de prieteni. Îți sună cunoscut, în familie sau printre prietenele tale? Iată alte procente îngrijorătoare: partenerii nefumători ai fumătorilor trăiesc cu fumul și cu mirosul produs de țigări (17% iau în considerare chiar să-și părăsească partenerul, în timp ce 37% dintre nefumători s-ar despărți dacă partenerul actual ar începe să fumeze) și se mărginesc să tolereze și mirosul, și obiceiul. Or, sincer, cine se dă în vânt după mirosul de fum, impregnat în păr și în haine?!

Peste două treimi dintre nefumători, mai precis 69% dintre cei chestionați, preferă să nu viziteze locuințele fumătorilor pentru că îi deranjează fumul. Iar dacă începi să-ți împarți prietenele între cele vizitabile și cele nevizitabile din cauza mirosului degajat sau a scrumului împrăștiat, nu mai e o problemă globală, ci una personală. E bine să știi că mai multe femei decât bărbați sunt deranjate de această situație (72% față de 66%).

Dar ce-ai spune dacă ai conștientiza un lucru pe care fără doar și poate îl știi deja? Anume că oamenii au dorit mereu ca ei sau spațiul din jurul lor să miroasă mai bine, o plăcere pentru care sunt dispuși să bage adânc mâna în buzunar: piața globală de parfumuri și arome personale din 2018 a fost estimată la 52,7 miliarde de dolari. Crezi că există vreo posibilă legătură între aceste cifre care atestă înclinația generală pentru mirosuri plăcute și efectul inevitabil al tutunului ars, perceput ca fiind neplăcut de majoritatea persoanelor?

E momentul să afli că sondajul despre care ți-am vorbit pune la un loc elemente care pot contribui la crearea unei lumi fără fum. Așa a apărut un cuvânt inventat, „unsmoke”, dar care se definește astfel: să elimini fumul din viața ta. Fie că fumezi sau nu, e necesar să scapi de fum. Pentru tine, pentru familie, pentru prieteni și prietene. Metoda perfectă de eliminare a fumului e renunțarea completă la țigări și nicotină, însă, pentru cei care ar continua să fumeze există și alternative mai bune decât continuarea fumatului.

La începutul anului, Philip Morris International a lansat „Anul fără fum” care are trei reguli deosebit de ușor de înțeles: „Dacă nu fumezi, nu începe. Dacă fumezi, renunță. Dacă nu renunți, fă o schimbare.” Ultimul punct îi are în vedere pe cei care au ales să continue să fumeze și care trebuie să aibă acces la informații cu privire la produsele fără fum, o alternativă mai bună la fumat. Datorită științei și tehnologiei, în prezent, există astfel de produse. Cu siguranță, familiei, prietenilor, colegilor, îmbrăcăminții și părului tău le va fi mai bine într-o lume fără fum!


Kudika
10 Ianuarie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.