Setari Cookie-uri

Pământul, între Apocalipsă și Planetă Verde - un viitor care ne aparține

Pământul este acum la o răscruce, iar sensul în care va porni depinde de fiecare cetățean al globului. Apocalipsă sau Planetă Verde?

În Noi alegem viitorul, carte apărută la Lifestyle Publishing, Christiana Figueres și Tom Rivett-Carnac, principalii artizani ai Acordului de la Paris privind schimbările climatice, realizează un tablou realist și cutremurător a ceea ce poate deveni realitatea trăită zi de zi de locuitorii planetei, dacă emisiile de gaze nu vor fi reduse. După cum spun autorii, Pământul este acum la o răscruce, iar sensul în care va porni depinde de fiecare cetățean al globului. Apocalipsă sau Planetă Verde? Autorii cărții Noi alegem viitorul ne pun în față două scenarii, la fel de plauzibile, care au la bază cercetări științifice și atrag atenția că, dacă nu se va face nimic, „curând va fi prea târziu”.

Cum poate arăta Pământul dacă emisiile gaze nu sunt reduse

Christiana Figueres și Tom Rivett‑Carnac realizează în Noi alegem viitorul o imagine pe cât de șocantă pe atât de posibilă a modului cum poate arăta planeta dacă nu sunt reduse emisiile de gaze. Până în anul 2100, întreaga lume poate fi cu 3 grade mai caldă, iar aceasta înseamnă:

Citește și:

• Aer fierbinte, irespirabil, care provoacă tuse și lăcrimarea ochilor. Pe stradă se poate circula doar cu mască. Numai ideea de „plimbare pentru a lua aer” devine periculoasă. Încărcat cu particule poluante, aerul îmbâcsit face milioane de victime pe an.

• Lumea devine tot mai fierbinte și nu se mai poate face nimic. Zone întregi din Australia, Africa de Nord și vestul Statelor Unite nu se mai pot locui. Populația migrează, în căutarea unor zone care să le oferă hrană.

• „Marea Barieră de Corali din Australia este cel mai vast cimitir acvatic din lume” și pentru că a absorbit bioxid de carbon, apa oceanelor a devenit acidă. Puținii pești rămași sunt pe cale de dispariție.

• Topirea gheții din Oceanul Arctic cauzează furtuni și uragane care au șters de pe hartă orașele de pe coastă din Bangladesh, Mexic și Statele Unite. Sute de mii de familii trăiesc în condiții la limita sărăciei, măcinați de boli.

Citește și:

    • Lumea e din ce in ce mai fierbinte. Sunt zone unde temperaturile urcă frecvent până la 60 de grade Celsius. Lipsa apei potabile și a hranei provoacă valuri de migrație, conflicte și războaie pe resurse de primă necesitate pentru viață.

    • Malnutriția, rahitismul, mortalitatea infantilă sunt realități ale fiecărei zile.

    • Topirea permafrostului eliberează microbi la care oamenii moderni nu au imunitate. Crizei alimentare, de apă, războaielor, prăbușirii burselor și sărăciei accentuate i se adaugă o criză de sănătate. Supraviețuirea speciei începe să fie pusă sub semnul întrebării chiar și de cei mai optimiști.

    Cum poate arăta Pământul dacă emisiile de gaze se înjumătățesc în fiecare deceniu

    Christiana Figueres și Tom Rivett‑Carnac prezintă în Noi alegem viitorul și un scenariu mai optimist, cu șanse de izbândă dacă măsurile din Acordul de la Paris privind schimbările climatice sunt respectate de toate statele și urmate consecvent, deceniu de deceniu. Astfel, până în 2100, lumea ar fi doar cu 1,5 grade Celsius mai caldă, iar Pământul ar arăta astfel:

    • Chiar și în marile metropole ale lumii, aerul e proaspăt și umed, ca-n păduri și are o calitate ca înainte de Revoluția Industrială, în secolele 18, 19.

    • În orașe au avut loc plantări masive de arbori, sunt mai puține mașini și se practică agricultura urbană. Clădirile sunt învelite în covoare de iederă, iar unele orașe, Madrid, spre exemplu s-au înconjurat de oaze verzi, care să țină temperaturile sub control și să umidifice aerul prea uscat. Sănătatea publică s-a îmbunătățit.

    • Construirea de căi ferate de mare viteză, preferate în locul transportului aerian oferă noi locuri de muncă, iar economia prosperă.

    • Toate locuințele și clădirile își produc energia de care au nevoie prin mijloace ecologice. Rezultatul – confort sporit cu 0 costuri.

    • Zonele izolate fără acces la apă curentă și electricitate sunt dotate cu module solare. Creșterea nivelului de trai se traduce printr-o sănătate și educație mai bune, iar comunitățile prosperă.

    • Taxele impuse de guverne pe cărnurile procesate și alimentele cu conținut mare de grăsimi și zahăr a condus la o alimentație mai sănătoasă. Numărul infarctelor, cancerelor și accidentelor cerebrale a scăzut.

    • Oamenii conștientizează că trebuie să gestioneze atent resursele Pământului și, mai ales, că sunt toți în aceeași barcă. Iar pentru un viitor mai bun, trebuie acționat în prezent.

    Photo by Louis Reed on Unsplash

    Vizionare placuta


    Kudika
    8 Aprilie 2021
    Echipa Kudika
    Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

    Ti-a placut acest articol?

    Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.