Setari Cookie-uri

Exista viata sexuala dupa nastere? Explicatia unui cunoscut sexolog

Specialistul in relatii de cuplu afirma ca viata sexuala dupa nastere poate fi afectata de anumiti factori.

viata sexuala dupa nastere foto: nd3000, Shutterstock

Nasterea unui copil aduce o bucurie extraordinara in viata oricarui cuplu insa, pe langa fericirea nemarginita, apare si o serie de schimbari importante in viata celor doi parinti. Aceste schimbari nu ii afecteaza doar ca indivizi, ci au efect asupra intregii relatii. Odata cu venirea pe lume a bebelusului, toata grija si atentia mamei se indreapta catre micut, iar tatal este neglijat.

In opinia cunoscutului sexolog Gabriela Marin, sarcina si nasterea unui copil sunt, de cele mai multe ori, foarte epuizante pentru femeie, iar in aceasta situatie, este posibil ca mama sa aiba dificultati in a gasi un echilibru intre nevoile permanente ale bebelusului si relatia cu partenerul sau.

“Deseori, dupa nasterea unui copil, cuplurile intampina probleme in restabilirea intimitatii si a vietii sexuale normale. In perioada post-natala apar numerosi factori care afecteaza viata sexuala a cuplului, iar schimbarile fiziologice si hormonale care apar in corpul femeii pot fi coplesitoare pentru mamica”, declara sexologul Gabriela Marin.

Citește și:

Factorii care dezechilibreaza viata sexuala a noilor parinti

Specialistul in relatii de cuplu afirma ca viata sexuala dupa nastere poate fi afectata de urmatorii factori:

  1. Corpul femeii are nevoie de timp pentru a se recupera dupa nastere. “In prima etapa post-natala (primele sase saptamani), aproape toate femeile constata o scadere considerabila a dorintei sexuale. Inciziile cauzate de epiziotomie sau copcile abdominale provocate de cezariana au nevoie de aproximativ 4-6 saptamani pentru a se vindeca complet. Proaspata mama are senzatia unui abdomen inflamat, iar acest lucru conduce la lipsa interesului fata de sex. De altfel, in aceasta perioada cunoscuta drept perioada lauziei, sexul este interzis”, explica sexologul Gabriela Marin.
  2. Depresia post-natala (la unele femei). “Simptomele pot fi iritabilitatea, impulsivitatea neobisnuita, senzatia permanenta de oboseala si dificultatile de atasare fata de nou-nascut. Orice femeie cu aceste simptome ar trebui sa consulte imediat un specialist”, spune Gabriela Marin.
  3. Epuizarea. „Chiar daca multi observatori cred ca este o munca usoara, in fapt ingrijirea unui nou-nascut este o activitate extenuanta. In timpul alaptarii, somnul este deseori intrerupt si apare o mare privare de somn, care sporeste oboseala acumulata. In astfel de momente, dorinta mamei de a face sex tinde sa fie pe plan secund. Nevoia de somn si de odihna va fi mai puternica. Perceptia femeii despre propriul corp se schimba foarte mult in timpul sarcinii, cat si in perioada de dupa. Este posibil ca femeia sa nu se simta atragatoare din cauza kilogramelor in plus sau sa constientizeze schimbarile care au avut loc si sa aiba ezitari in privinta sexului. Din aceste motive, pentru a se relaxa, trebuie sa se simta confortabil, sa fie alintata si sa se simta iubita si admirata de catre partenerul sau”, declara sexologul Gabriela Marin.
  4. Durerile remanente. “Femeile pot, de asemenea, avea ezitari in reluarea vietii sexuale din cauza durerilor remanente, legate de epizotomie sau de operatia cezariana. Chiar si dupa ce acestea trec, apar dificultati in legatura cu excitarea sau teama de durere”, explica sexologul.
  5. Lubrifierea genitala. “Actul sexual poate fi neplacut si din cauza lipsei sau scaderii lubrifierii vaginale, provocate de alaptare. Folosirea unui lubrifiant pe baza de apa poate elimina acest disconfort. Daca teama de durere persista, este recomandat sa se utilizeze o pozitie sexuala confortabila pentru femeie. Pozitia sexuala in care femeia este deasupra ii confera mai mult control asupra penetrarii, ea putand sa continue actul sexual cat doreste sau poate sa se opreasca daca disconfortul devine prea mare”, declara Gabriela Marin.

Sfaturile sexologului pentru viata sexuala a tinerilor parinti

Citește și:
  1. Luati-o incet! “Este recomandat preludiul, in locul actului sexual cu penetrare rapida, cuplul sa inceapa cu gesturi intime, precum saruturile si imbratisarile. Acest lucru va facilita tranzitia catre sex si nu va fi intimidant pentru femeie. Intimitatea fizica este foarte importanta in viata cuplului, ajutand trecerea catre o viata sexuala normala”, explica sexologul Gabriela Marin.
  2. Folositi metode contraceptive! “Un lucru important de retinut este ca femeia care alapteaza sau careia ciclul menstrual nu i-a revenit la normal, poate totusi sa ramana insarcinata, pentru ca ovulatia a revenit la normal. Este recomandat deci, sa fie folosite metode contraceptive. Pilulele contraceptive pot fi administrate dupa sfatul medicului, precum si combinatiile de estrogen cu progesteron. Trebuie evitata folosirea steriletului vaginal, deoarece poate cauza formarea cheagurilor de sange”, declara sexologul Gabriela Marin.
  3. Faceti exercitii pentru reintarirea muschilor vaginali! “Din cauza slabirii muschilor vaginali, multe cupluri nu mai gasesc sexul la fel de placut ca inainte de nastere. Femeile pot face exercitiile Kegel (contractia ritmica a muschilor perineali – pubococcigieni) care contribue, la revenirea muschilor vaginali”, mentioneaza sexologul.
  4. Adoptarea unei diete echilibrate! “Noile mame ar trebui sa aiba o dieta echilibrata, sanatoasa si un consum adecvat de lichide. Ingrijirea propriului corp trebuie sa fie considerata la fel de importanta ca ingrijirea copilului. Atentia trebuie indreptata catre starea de sanatate si odihna. Toate acestea pot ajuta la o recuperare mai rapida a mamei, cuplul regasindu-si astfel intimitatea sexuala pierduta. Revenirea la viata sexuala normala nu trebuie grabita. A fi mama este dificil, iar femeia trebuie sa beneficieze de tot timpul necesar pentru a integra aceasta schimbare extraordinara aparuta in viata sa”, conchide sexologul Gabriela Marin.

Foto prima pagina: 4 PM production, Shutterstock

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
30 Noiembrie 2017
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.