Setari Cookie-uri

Secretul armoniei: Echilibrul interior între feminin și masculin

Avem nevoie, mai întâi, să înțelegem ce înseamnă cele două energii, ce influență au în viața noastră, fie că suntem femei sau bărbați și la ce ajută găsirea unui echilibru între energia masculină și cea feminină pentru fiecare dintre noi. 

Articol de Doina Enache, Holistic Development Coach Upperself

www.upperself.ro

Femei sau bărbați, cu toții purtăm în interiorul nostru atât energii feminine, cât și energii masculine, care împreună ne împuternicesc și ne influențează parcursul. Reprimarea, mascarea sau manifestarea în exces a uneia dintre aceste energii nu poate provoca decât un dezechilibru interior, care se manifestă prin suferință și neîmplinire. Însă, odată echilibrate aceste energii, vom percepe o libertate interioară pe care nici nu ne-o imaginam până în acel moment.

Din păcate, însă, de multe ori suntem împinși spre această stare de dezechilibru din cauza limitărilor impuse de societate. Când sunt mici, fetițele sunt descurajate să fie rebele sau să facă alte activități decât cele specifice lor, în timp ce băieților nu li se permite să fie sensibili sau să manifeste sensibilitate (“băieții nu au voie să plângă”), fiind sfătuiți să devină puternici și dominatori. Apoi, ajunși la vârsta adultă, încă ne lovim de percepția indusă cum că bărbatul este superior femeii, iar în încercarea de a contrazice acest lucru, femeile supradezvoltă energia masculină pentru a face față “competiției”. Mai mult decât atât, ni se reamintește zilnic, prin diferite canale, că trăim în mijlocul unui permanent “război al sexelor”, care nu face altceva decât să amplifice dezechilibrul în ceea ce privește manifestarea armonioasă și echilibrată a felului nostru de a fi.

Citește și:

Toate aceste atitudini și comportamente dezechilibrate ne împiedică să fim autentici și să trăim în acord cu noi înșine. Soluția? Avem nevoie, mai întâi, să înțelegem ce înseamnă cele două energii, ce influență au în viața noastră, fie că suntem femei sau bărbați și la ce ajută găsirea unui echilibru între energia masculină și cea feminină pentru fiecare dintre noi.

Ce este energia masculină?

Corespunde emisferei stângi a creierului și este orientată către acțiune, rezolvarea problemelor și asumarea riscurilor. Este focalizată spre exterior, spre scop, se mișcă linear, este analitică, strategică și practică. Ea este cea care individualizează. Când este folosită în mod armonios, energia masculină imprimă o abordare practică și vizionară, de acțiune. În schimb, când este în dizarmonie și se manifestă în exces, oamenii devin agitati, nu mai sunt dispuși și la alte soluții (“doar eu am dreptate, eu știu cel mai bine”) și rezultatele tind spre mânie, resentimente și conflicte interioare care deconectează mintea de trup. Pe de altă parte, cei care nu își onorează energia masculină ezită să vorbească despre nevoile și dorințele lor, ocupând un rol pasiv, care poate duce la sentimente de neputință atât în relația de cuplu, cât și în relațiile profesionale.

Citește și:

Ce este energia feminină?

De cealaltă parte, energia feminină guvernează emisfera dreaptă a creierului și are legatură cu tot ce înseamnă intuiție, pasiune, receptivititate, emoție și empatie. Ea se mișcă în curbe, este aspectul lăuntric al lucrurilor. Nu este diferențiată sau individualizată, este curgătoare. Atunci când îi dăm voie să se manifeste armonios, aceasta creează o legătură puternică cu trupul, dându-ne voie să luăm decizii în acord cu ceea ce simțim. Totuși, dacă suntem prea ancorați în energia feminină, există riscul să ne pierdem puterea personală, să nu ne putem asuma responsabilitatea propriilor fapte și să devenim prea slabi. De asemenea, o persoană care își neagă energia feminină înlocuiește căldura interioară cu ambiția și își conduce viața doar de la nivel mental, devenind prea aspră, rece și critică. În general, persoanele care își evită energia feminină tind să aibă dificultăți în relațiile de cuplu, cauzate de lipsa manifestării emoțiilor, a trăirilor, a tot ce înseamnă lumea emoțional-afectivă.

Citește și:

Echilibrul între feminin și masculin

Așa cum creierul nu poate funcționa fără cele două emisfere, la fel se întâmplă și cu noi în ceea ce privește aceste două tipuri de energii. Primul lucru de care avem nevoie să ținem cont este acela că fiecare bărbat are un feminin interior și fiecare femeie are un masculin interior, iar femininul și masculinul se potențează reciproc pentru a obține cea mai bună versiune a unei persoane. Plecând de la această conștientizare, avem libertatea de a ne conecta cu interiorul nostru pentru a observa în ce zonă ne aflăm și pentru a identifica dacă una dintre aceste energii este reprimată sau distorsionată.

Observând trăsăturile noastre predominante și ținând cont de informațiile, gândurile și imaginile primite din interior, putem descifra lumea noastră interioară. Și astfel, prin onorarea și începerea manifestării acelui aspect masculin sau feminin rănit sau ascuns, ajungem, în timp, la starea de echilibru între feminin și masculin. Această postură ne permite să ne conectăm la cine suntem cu adevărat, să ne vindecăm emoțional și să trăim o viață autentică, indiferent de presiunile exterioare.

Citește și:

În realitate, energia masculină și cea feminină sunt două fețe ale aceleiași energii. Energia masculină definește și modelează energia feminină și din colaborarea celor două ia naștere o nouă energie, se creează o nouă realitate. Astfel, în EU este energie masculină, în SUNT este energie feminină.

EU-ul este cel care diferențiază, oferă focalizare, direcție, individualizează. EU, nu altul, EU. Și apoi, SUNT. SUNT este oceanic, atotcuprinzător, curgător, nu cunoaște diferențieri. Aspectul curgător și unificator este esența energiei feminine. În EU SUNT, energia masculină și energia feminină se reunesc și se creează acea sinergie între ceea ce gândesc, simt și fac.

Acceptarea și îmbrățișarea aspectelor feminine și masculine se reflectă atât în echilibrul adus în viața noastră, cât și în dinamica relațiilor, personale sau profesionale. Altfel spus, armonia dintre cele două energii nu se manifestă doar în noi înșine, ci și în interacțiunea cu ceilalți, atrăgând în jurul nostru persoane la fel de echilibrate.

Citește și:

Image by Pexels from Pixabay

Vizionare placuta


Kudika
22 Aprilie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.