Setari Cookie-uri

Magia Sanzienelor: Luni noapte iti visezi Alesul

Unele fete sau tinere femei credincioase ori superstitioase isi pun sanziene sub perna sau isi impodobesc propriile case cu micile flori galbene in noaptea dintre 23 si 24, rugandu-se sa nu uite ce au visat peste noapte si daca li s-a aratat chipul celui care le este sortit. 

Sarbatoarea crestina a Nasterii Sfantului Ioan Botezatorul, celebrata in fiecare an la data de 24 iunie, are si o latura profana, pagana ca origini si semnificatii - Dragaica sau Sanzienele, pe numele ei popular.

Adulate ca niste fiinte supranaturale, Sanzienele erau imaginate in vechime ca niste fecioare de o frumusete rara, mai presus de cuvinte si de imaginatie, care ii fascinau fara scapare pe cei care le zareau in hora lor ametitoare. Pe langa povestile scare s-au creat in jurul acestor zane seducatoare, intreaga noapte de Sanziene, apropiata, ca data, de solstitiul de vara, era considerata pe vremuri o noapte magica, in care cerurile se deschid, in care vrajile si descantele ce dragoste se leaga, in care iti poti afla sau atrage norocul.

Ce a ramas din vechile traditii

E just ca, in secolul in care ne aflam, nimeni nu mai urmeaza cu sfintenie ritualurile practicate in urma cu sute sau mii de ani. Fetele nemaritate nu se mai trezesc la rasaritul Soarelui in dimineata zilei de Sanziene ca sa se spele pe fata cu roua florilor si astfel sa li se arate alesul inimii, conform ritualului stravechi.

Citește și:

Insa si astazi Sanzienele sunt considerate o sarbatoare solara, de bun augur, menita sa asigure prosperitatea, rodnicia si fertilitatea.

Unele fete sau tinere femei credincioase ori superstitioase isi pun sanziene sub perna sau isi impodobesc propriile case cu micile flori galbene in noaptea dintre 23 si 24, rugandu-se sa nu uite ce au visat peste noapte si daca li s-a aratat chipul celui care le este sortit.

Tot in preajma Sanzienelor, au loc si astazi petreceri cu muzica si voie buna dedicate Soarelui si fortei Binelui. In privinta ritualurilor traditionale, fetele si femeile poarta coronite de flori, codite impletite, ii sau petrec momente speciale alaturi de alesul inimii lor, pentru a ramane impreuna toata viata, cum spune legenda...

O noua interpretare

Sanzienelor le place sa fie adorate, iubite, cautate fara incetare. Exact cum ii place fiecarei femei. Asa se face ca Dragaica a ajuns sa fie considerata de multi mai degraba un prilej in plus de a sarbatori senzualitatea, erotismul si fertilitatea feminina, dragostea si romantismul din basme. O chemare la visare, la speranta, la petrecere. Si acum, si aici femeile fura in dansul lor siret mintile barbatilor, si astazi ele isi cauta neobosite sufletul-pereche... Prin urmare, sa ne bucuram si sa profitam de tot ce este mai bun din aceasta zi de poveste!

Citește și:

Featured foto by Irina Alexandrovna via Shutterstock

Vizionare placuta


Kudika
20 Iunie 2019
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.