Setari Cookie-uri

Manipulatorul în relație: 5 semne pentru a-l recunoaște

Manipularea o putem întâlni în orice relație, atât la muncă, în politică, între cunoștințe, dar și în relațiile de dragoste. Dintre toate, cea din urmă pare să aibă cele mai adânci efecte asupra celui ce este manipulat. Cum poți recunoaște un manipulator în relație?

5 semne ale manipulării

Este numai vina ta

Este imposibil ca într-o relație numai unul să greșească. Totuși, un manipulator este foarte convingător, prezintă mereu argumentele într-o lumină care îl avantajează doar pe el, astfel că, în finalul oricărei discuții contradictorii, doar el are dreptate, iar partenerul este mereu vinovat.

Ți se pare că valorile tale despre viață, dreptate, iubire devin șterse în fața partenerului

Dacă ai impresia că realitatea pe care o știai este greșită, fiind prezentată altfel de către partener, foarte probabil te aflii într-o relație de manipulare. Acest aspect, împreună cu cel de mai sus, poate explica de ce unii parteneri se lasă abuzați, ajungând să creadă că este doar vina lor pentru ceea ce li se întâmplă, ceea ce este, de fapt, fals, așa cum le spune și intuiția. Însă manipulatorul este deosebit de persistent și nu se lasă până nu își convinge partenerul că doar el, manipulatorul, are dreptate.

Citește și:

Îți desconsideră emoțiile și suferințele

Dacă încerci să-i spui că un anumit comportament te-a rănit sau că ai o problemă care te apasă, îți va desconsidera emoțiile și trăirile, le va minimaliza, spunând că exagerezi, că sunt probleme comune, că ești un suflet prea sensibil, inadaptat, că ar trebui, de fapt, să fii altfel. Și pas cu pas, zi cu zi, ajungi că crezi că ar trebui să fii altfel și simți că personalitatea ta se șterge, începi să uiți cine ești și să devii cine vrea manipulatorul să fii.

Tu devii responsabil pentru greșelile partenerului

Atunci când greșește și devine evident că a făcut asta, nemaiputând să își argumenteze faptele, va invoca comportamentul sau acțiunile tale că fiind cauzatoare pentru greșala lui. Astfel că întreaga responsabilitate ajunge la tine și numai la tine, devenind vinovat/ă atât pentru greselile tale, cât și ale partenerului.

Citește și:

    Așadar, tu devii responsabil/ă pentru furia partenerului, pentru alegerile sale greșite, pentru actele de violență și așa mai departe.

    Ajungi să nu mai ai încredere în tine

    Zi după zi personalitatea ta devine tot mai ștearsă și îți poți pierde grav încrederea în tine. Astfel, nu te vei simți capabil/ă să rupi relația și să speri la alta, să începi o nouă viață, să îți cauți loc de muncă și să redevii independent/ă financiar și tot așa. Practic, simți că viața depinde de partener și că fără acesta ești... nimic. Nu ai curajul și puterea unui nou început ( asta simți).

    Dacă te aflii într-o astfel de relație, cere ajutorul unui profesionist, un psiholog sau psihoterapeut, fără întârziere.

    Foto: By Tinnakorn jorruang/shutterstock.com

    Citește și:

      Vizionare placuta


      Kudika
      8 Septembrie 2020
      Echipa Kudika

      Ti-a placut acest articol?

      Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.