Setari Cookie-uri

5 Motive care agravează tensiunile în cuplu de sărbători: cum le rezolvăm?

Sărbătorile de iarnă vin cu multă bucurie și emoție, însă totodată cu câteva „capcane” care pot genera tensiuni în cuplu. Dacă în alte perioade conflictele se rezolvau mai repede, unele de la sine, căci timpul era mai scut, fiecare pleca la serviciu sau avea activități în afara casei, în timpul concediilor de iarnă dezbaterea unor subiecte contradictorii poate lua amploare.

Dacă ați trecut deja cu bine de Crăciun, urmează al doilea hop: Revelionul. Majoritatea certurilor apar în această perioadă legate de modul în care fiecare își petrece timpul atunci când este acasă, legate de vizitele familiei și de presiunile sociale.

Presiunea socială

Alte conflicte pot să apară legate în special de resursele financiare în raport cu proiecțiile fiecăruia.

De exemplu dacă colegii de muncă petrec concediul de iarnă la ski în Austria, este posibil ca și unul dintre parteneri să își dorească același lucru și să fie acolo, între prieteni, chiar dacă are și alte responsabilități financiare, ca de exemplu rate, iar bugetul nu le permite pe toate.

Apar astfel frustrări și complexe care pot genera certuri, uneori cu puternic impact asupra cuplului.

Citește și:

Vizitele în familie

Atât părinții lui, cât și ai ei își doresc să petreacă sărbătorile împreună cu copiii. Așadar, este posibil ca ambele familii să pună presiune pe cuplu. Stabilirea din timp a vizitelor și rotația acestora de la an la an poate aduce armonia.

De exemplu într-un an Crăciunul va fi sărbătorit în vizită la familia lui, iar zilele de revelion sau de după la familia ei, urmand ca anul viitor vizitele să fie inversate.

Mai mult, dacă v-ați organizat deja concediul puteți face vizitele simbolice înainte de sărbători.

Familiile, știind deja planurile voastre, nu vor mai veni cu tot felul de propuneri care mai mult vă încurcă decât vă ajută.

Timpul petrecut în doi

Deși este concediu și petreceți mult timp împreună, este posibil ca fiecare să aveți responsabilități diferite și anumite pretenții unul de la celălalt. De exemplu la pregătirea mesei pentru Revelion ambii parteneri se pot implica, atât în privința cumpărăturilor cât și al pregătirii preparatelor.

Citește și:

Nu uitați de timpul pe care îl dedicați partenerului, ca acesta să nu se simtă neglijat.

Poate că plănuirea din timp a concediului de iarnă ar aduce mai multe beneficii privind organizarea și așteptările pe care fiecare partener le poate avea. De asemenea, proiectând și plănuind, fiecare își poate exprima dorințele, astfel încât să existe timp de pregătire ca acestea să fie împlinite.

Consumul de alcool

Chiar dacă este Revelion, consumul excesiv de alcool poate ruina armonia din cuplu. Pot fi spuse cuvinte ce nu mai pot fi șterse, iar anumite acțiune nedorite se pot desfășura sub influența alcoolului.

Mâncatul excesiv

Mâncatul excesiv poate amenința armonia în cuplu atunci când partenerului i se face rău și suferă câteva ore sau chiar zile. Uneori poate fi necesară și spitalizarea, de exemplu în cazul unor crize ale vezicii biliare.

Citește și:

Aceste aspecte privind sănătatea pot strica un concediu și pot destabiliza armonia din cuplu.

Un plan amănunțit al concediului de iarnă, moderația și calmul în discuții pot fi elemente salvatoare privind armonia în cuplu.

Foto: De la Merla/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
29 Decembrie 2020
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.