Text de Psihoterapeut & Coach Constantin Cornea www.psievolution.ro www.psihologconstantincornea.ro

Căutând un salvator, așteptările sunt foarte mari, și, de cele mai multe ori, și dezamăgirile sunt pe măsură.

Ce caută mai exact o persoană care suferă de acest sindrom?

O persoană care suferă de sindromul “salvatorului”, caută de fapt următoarele elemente:

    siguranță financiară siguranță emoțională poziție socială

De ce ajunge o persoană să caute un salvator în relația de cuplu?

Problemele unei astfel de persoane pot fi multe, putând aminti în acest scop următoarele:

    traume legate de familia de origine traume provenite din fostele relații traume legate de interacțiunile cu ceilalți un șoc posttraumatic

Putem spune despre o persoană care suferă de acest sindrom că mai poate avea și alte afecțiuni psihice?

În general, acest sindrom poate fi acompaniat de:

    depresie anxietate tulburare bipolară ciclotimie tulburări de personalitate: paranoidă, borderline, pasiv-agresivă, dependență

De asemenea, putem spune că o persoană care suferă de sindromul “salvatorului”, are mari probleme cu stimă de sine, îi poate fi frică de singurătate, sau, pur și simplu, își dorește să primească lucruri fără să trebuiască să depună efortul pentru a le obține singure.

Ce poate face o persoană care suferă de acest sindrom? De asemenea, ce poate face o persoană care descoperă că partenerul/a, are această problemă?

În cazul în care ne putem recunoaște față de noi înșine, că suferim de acest sindrom, cel mai bun lucru ar fi să mergem la un psiholog. Este important să descoperim care sunt traumele sau problemele care ne-au făcut să ne dorim un salvator. Pentru că, mai apoi, să putem concepe un plan prin care să ne descoperim propriile resurse, care ne pot asigura succesul, independent de partener. Sau, măcar, mai puțin dependenți de acesta.

Dacă avem un partener sau o partenera cu această suferință, indicația este aceeași. Aceea de a apela la ajutor specializat. Pentru că, de cele mai multe ori, acesta/această, nu are nici pe departe disponibilitatea de a recunoaște că are o problema.

Se poate rezolva ușor o astfel de problema?

Depinde, așa cum am scris și mai sus, de factorii care au creat acest sindrom. Depinde și de vârstă, temperament, educație, caracter. Cât și de celelalte afecțiuni asociate cu acest sindrom. În general, putem spune că, rata de succes poate fi destul de mare. Important este să facem pasul de a apela la specialist, pentru a ne putea descoperi care ne sunt traumele, dar și calitățile și abilitățile de a reuși să ne realizăm propriile vise.

Photo by Javier García on Unsplash

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: