Setari Cookie-uri

Gelozia, dușmanul dintre noi. Cum o putem controla?

De ce apare gelozia și cum reușește să devină atât de puternică încât să controleze celelalte emoții? Cum reușește gelozia să transforme dragostea în sentimente de ură și răzbunare? Se spune că gelozia se naște odată cu iubirea, nu o putem evita, însă o putem controla înainte de a ne distruge relația sau echilibrul nostru interior.

Ce este gelozia?

Cred că fiecare dintre noi descrie gelozia în felul său, însă în esență este o emoție ce se naște din teamă și traumă. O stimă de sine scăzută, o experiență dureroasă din trecut, teama de abandon, teama de singurătate... toate acestea reprezintă stâlpii geloziei, devenind astfel lesne de înțeles de ce este o emoție atât de complexă și totodată resimțită diferit de fiecare dintre noi.

Gelozia nu discriminează, cu ea se luptă deopotrivă atât bărbații, cât și femeile, atât tinerii, cât și seniorii. Ea crește și se dezvoltă pe seama vulnerabilității noastre.

Cum putem controla gelozia?

Gelozia ne îndeamnă la reacții nejustificate, la gânduri negative nemotivate, putând merge până la violență extremă. Atunci când gelozia pare să preia controlul asupra noastră, poate este un moment potrivit pentru a apela la un specialist în psihoterapie, alături de care să se redescopere calea către echilibru și control.

Citește și:

Gelozia poate fi mai greu sau mai ușor de controlat, modul în care o resimțim depinzând foarte mult de echilibrul nostru interior.

Iată câțiva pași care ne ajută să ne eliberăm de gelozie și să ne bucurăm cu adevărat de relația noastră:

  1. Învață că nimeni nu îți este dator cu nimic și nu are obligații în fața ta. O relație este frumoasă atât cât este frumoasă, oamenii se schimbă permanent, așadar nicio relație nu poate prezenta siguranța statorniciei.
  2. Întărește-ți încrederea în propria persoană: orice s-ar întâmpla, fă în așa fel încât să reușești. Nu renunta la posibilitatea de a obține venituri financiare dacă îți este teamă de colpas în privința banilor, sau nu îți pierde prietenii care te pot ajuta cu adevărat ori relațiile cu familia ta. Toate aceste direcții te pot ajuta să diminuezi anxietatea abandonului și a singurătății.
  3. Citește cărți motivaționale și care te ajută să gândeșți pozitiv în fiecare zi. Poți citi poveștile de viață ale celor care au reușit să treacă peste obstacolele vieții ori cărți care vorbesc despre managementul furiei, despre iubirea de sine, dezvoltare personală și așa mai departe.
  4. Păstrează raportul cu realitatea: dacă simți că te înșală, poate chiar așa este. Însă fiecare avem în noi puterea de a merge mai departe. Nu lăsa gândurile negative să te orbească, dar nici nu încerca să îți ascunzi realitatea. Ia deciziile corecte, chiar dacă dor, și într-o manieră calmă și obiectivă.
  5. Nu îți sufoca partenerul cu nevoia de control sau de a descoperi adevărul, nu îi invada intimitatea dacă acesta nu-ți permite. Indiferent dacă o faci sau nu, alegerile acestuia sunt aceleași. Îți poți concentra eforturile către ceea ce contează cu adevărat pentru tine, iar dacă te simți nefericită într-o relație, indiferent dacă există loialitate sau nu, atunci cu siguranță este nevoie de o schimbare.
  6. Nu lăsa impulsivitatea și nervozitatea să îți controleze reacțiile, chiar dacă simți că dreptatea este de partea ta. Certurile, țipetele, poate chiar jignirile nu sunt de ajutor indiferent care este situația.
  7. Meriți să fii iubită cu adevărat, dar totodată fiecare nouă iubire merită toate șansele.

Poate că gelozia se naște odată cu iubirea, dar totodată poate distruge tot ceea ce construiește aceasta din urmă. Lasă dragostea să îți ghideze viața!

Citește și:

Foto articol: Jet Cat Studio/shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
11 Mai 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.