Setari Cookie-uri

Să te împaci cu... fostul? Când ar putea fi o alegere bună

Ieșirea dintr-o relație poate fi foarte dureroasă, traumatizantă, greu de înțeles și de adoptat. Însă așa se finalizează unele relații, cu suferință, dar totodată cu responsabilitate. De multe ori speranța împăcării poate să prindă contur în mintea unuia dintre parteneri, iar sub unele interese sau presiuni, aceasta să aibă loc, chiar dacă se poate dovedi o alegere greșită. Pentru că mulți dintre noi trecem cel puțin o dată prin dilema restabilitii unei relații deja rupte, iată ce semnale de alarmă ne trag specialiștii.

Un studiu relativ recent aduce la lumina faptul că aproximativ jumătate dintre adulții tineri și-au dorit măcar o dată să restabilească fosta relație, după despărțire.

Timpul e și dușman, dar și prieten

Timpul se numără în clipe când vine vorba despre suferința rupturii unei relații. Cunoaștem deja tresăririle la fiecare apel telefonic, la fiecare mail, la o bătaie la ușa, sperând fără încetare că va fi un semn de la celălalt partener. Cunoaștem deja lupta cu noi înșine de a ne abține în a mai trimite mesaje, a da telefoane, a răscoli în albumul foto, din aceeași dorință arzândă ca totul să fie cum era înainte, sau altfel spus, cum ne-am fi dorit să fie.

Imediat după despărțire timpul este dușman pentru partenerul care suferă.

Citește și:

Dar timpul ne este și prieten. Atunci când trece o perioadă lungă de timp și oamenii se schimbă, șansa de a relua o relație cândva apusă și de a avea succes în această decizie crește direct proporțional. Relațiile reluate după un timp suficient cât fiecare dintre parteneri să își clarifice și echilibreze viața au șanse mari să supraviețuiască și să devină relații frumoase, prospere, bazate pe respect reciproc.

Așadar, poate că cel mai important lucru după o despărțire este să ne dăm timp. Atât timp cât avem nevoie pentru a ne simți vindecați și a putea înțelege mai bine ce dorim cu adevărat dintr-un cuplu și unde sunt limitele noastre reale de toleranță.

O altă posibilitate în care timpul ne poate deveni prieten este ca atunci când simtitm că relația începe să scârție, să apelăm la psihoterapeuți specializați pe relații, de la care putem primi un real și valoros ajutor pentru a ne reface cuplul, familia, dar și relația cu noi înșine.

Citește și:

impacarea dupa despartire Fotografie creată de Hannah Stevens, de la Pexels

Încercă să menții discret deznodământul relației tale

Dacă ai un prieten sau o prietenă foarte bună cu care poți discuta orice, fără ca informația să plece dintre voi către alte urechi, atunci ești o persoană norocoasă.

Dar dacă nu, mai bine menții discreția. De asemenea, postarea în rețelele de socializare a unor mesaje care nu înnobilează pe nimeni poate face mai mult rău decât bine, atrăgând critici și bârfe suplimentare. Diplomația și discreția ajută la reducerea suferinței și a riscului de a primi și a urma sfaturi nepotrivite din partea celorlalți.

O a doua șansă?

O a doua șansă presupune ca fiecare dintre cei doi parteneri să se fi schimbat sau să fie cu adevărat dispus să se schimbe (de exemplu cu ajutorul unui psihoterapeut sau al altei intervenții care să ajute partenerii cuplului să identifice atât părțile nefuncționale din relație, cât și soluțiile pentru acestea).

Citește și:

O a două șansă înseamnă ca relația să nu rămână în același cerc vicios în care fiecare are reproșurile și nefericirea sa. O a doua șansă înseamnă asumare din ambele părți, maturitate în relație, responsabilizare și respect.

Atunci când ne dorim o a două șansă doar pentru a fugi de suferință sau de singurătate, atunci este posibil ca reîntoarcerea în relație să nu aibă un rezultat bun.

Sursa foto articol: Andrea Piacquadio, de la Pexels

Vizionare placuta


Kudika
25 Mai 2021
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.