Setari Cookie-uri

Cum se manifestă în iubire o persoană cu tulburare de personalitate pasiv-agresivă?

O persoană care suferă de a această tulburare este extrem de negativistă și ostilă față de toți cei din jur. Agresivitatea ei este însă pasivă, pentru că nu recurge la acte de violență fizică, ci printr-un comportament și o atitudine condescendență, sfidătoare sau lipsită de înțelegere pentru punctul de vedere a celuilalt. 

În general au o viziune a viitorului în culori sumbre. Sunt persoane invidioase pe cei care au succes, chiar și pe propria familie sau colegii apropiați. Propriul scepticism îi fac să fie ostili, cinici și critici față de ceilalți, raspunzanad critic la orice mică provocare.

Uneori, poate lasă impresia că poate fi maleabilă, gentilă sau prietenoasă, însă, în realitate va refuză orice sugestie sau opinie a celorlalți.

De asemenea, atunci când ar trebui să evalueze corect situațiile dificile în care se pun singure, au tendința de a pune vină întotdeauna pe altcineva.

Din păcate, această tipologie este din ce în ce mai des întâlnită în zilele noastre, tocmai datorită faptului că există din ce în ce mai multe familii destrămate, în care au loc zilnic acte de agresivitate fizică sau psihică. Un alt factor important este reprezentat de faptul că, părinții își petrec foarte puțîn timp cu proprii copii, iar atunci când o fac au tendința de a-i critica exagerat. În condițiile în care un copil are nevoie să se joace cât mai mult cu proprii părinți, are nevoie de feedback pozitiv, de formule de exprimare care să îi crească încrederea în forțele proprii.

Citește și:

Un alt factor este reprezentat și de job, ce tinde să depersonalizeze individul, în condițiile în care acesta ajunge să își petreaca cea mai mare parte a timpului la muncă, în dauna vieții de familie sau a propriilor hobby-uri.

Care ar putea fi cauzele ce pot duce la o tulburare de personalitate pasiv-agresivă?

DIn punct de vedere etimologic, putem vorbi despre o anumită moștenire genetică, cât și despre un model de comportament învățat de la unul dintre părinți.

Deasemenea, personalitatea pasiv-agresivă se mai poate dezvoltă în familiile în care există certuri dese, neînțelegeri, consum exagerat de alcool sau de substanțe interzise, tocmai pentru că unui copil, îi vor fi suprimate anumite abilități de dezvoltare datorită problemelor din familie. Lipsa afecțiunii parentale, sau o afecțiune gravă a unuei persoane apropiate mai pot duce la o astfel de afecțiune.

Citește și:

Care pot fi semnele cele mai evidente ce ne pot ajută să înțelegem dacă suferim noi sau avem în jurul nostru o persoană cu tulburare de personalitate pasiv-agresivă?

În general vorbim despre: un caracter răzbunător atunci când consideră că îi sunt afectate interesele, și, din păcate, considerațiile sale sunt incorecte și sunt legate de aproape orice activitate ce ar trebui să se desfășoare doar în interesul lor, fără a ține cont de nevoile celorlalți. Este foarte impulsiv, în orice situație tinde să răspună agresiv și să învinuiască chiar fără motiv sau fără obiect pe oricine, doar pentru a se “descarcă”. Deasemenea tinde să fie ineficient în privința propriilor planuri datorită faptului că amână orice activitate, pe care, de cele mai multe ori, și-ar dori să o rezolve altcineva sau să se rezolve de la sine.

Citește și:

Dacă un partener/ o partenera, se manifestă astfel, asta înseamnă că nu ne iubește? Și ce putem face pentru a ne rezolva problema?

În primul rând înseamnă că are o tulburare de personalitate destul de gravă ce trebuie remediată, pentru că nu îi oferă posibilitatea să ne vadă cu adevărat așa cum suntem. Ceea ce nu este nici pe departe benefic într-un cuplu, dar nici într-o altă colectivitate. De aceea, principala îndrumare este aceea de a apela la un specialist: psihoterapeut, psihiatru, medic de familie, pentru a se încerca remedierea tulburării de personalitate, pentru că, persoană afecta să își poată depăși cu adevărat boală, pentru a se putea manifestă dincolo de această.

Să nu uităm faptul că, o astfel de tulburare poate atrage pentru pacient, dar și pentru cei apropiați, alte probleme de natură psihică cum ar putea fi: depresie, anxietate, atacuri de panică, dezvoltarea sau exacerbarea unor adicții de: droguri, alcool, medicamente. Iar în cele mai grave situații poate duce la gânduri sau planuri suicidare.

Citește și:

Foto de la pathdoc via Shutterstock

Vizionare placuta


Oferă consultaţii pentru:

  • Psihoterapie şi consiliere pentru copii
  • Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
  • Psihoterapie şi consiliere de grup
  • ...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.