Setari Cookie-uri

Iubirea obsesiv compulsivă

Cum se manifestă în societate o persoană cu tulburare de personalitate obsesiv compulsivă?

O persoană care suferă de tulburare obsesiv compulsivă, suferă de o formă de anxietate ce se manifestă prin gânduri obsesive incontrolabile. Acestea crează o presiune imensă pe acea persoană, făcând-o să dezvolte o seama întreagă de comportamente ritualice, repetitive, uneori iraționale, pentru a scapă de gândurile ce nu îi dau pace, pentru a obține, într-un final, o stare de bine.

Pentru a recunoaște mai ușor o astfel de persoană ce suferă de această tulburare, am putea vorbi despre următoarele simptome:

- perfecționism exagerat în îndeplinirea sarcinilor

- preocupare exagerată pentru: detalii (ce pot fi, de cele mai multe ori, insignifiante), organizarea lucrurilor, ce trebuie să fie cât mai aproape de perfecțiune, reguli și ritualuri ce trebuiesc îndeplinite pentru a finaliza o sarcina

Citește și:

- tulburări de personalitate

- tulburări de comportament alimentar (anorexie, bulimie)

- anxietate

- depresie

- diferite fobii

Dignosticul se poate stabili de către un medic psihiatru sau un psiholog, și trebuie să cuprindă următoarele criterii:

- prezența obsesiilor, compulsiilor sau al ambelor manifestări

- o disfunctionalitate rezultată în urmă manifestărilor comportamentului obsesiv-compulsiv

- tulburarea obsesiv-compulsivă nu este rezultanta unui tratament, al unui consum de anumite substanțe, sau al unei condiții medicale asociate

- tulburările manifestate, nu se pot încadra într-o altă patologie psihiatrică

Cum se manifestă în relația de cuplu o persoană cu tulburare de personalitate obsesiv compulsivă?

În general este o persoană caracterizată de o suma întreagă de ritualuri foarte bine stabilite, prin care își poate face sarcinile zilnice, indiferent că vorbim de treburile casei ( aranajrea hainelor sau a obiectelor trebuie să fie foarte precisă, fără să li se schimbe locul sau modul în care sunt puse), igienă persoanei, modul în care stabilește să se îmbrace. La fel se va comportă și la serviciu. Preferă că tot ceea ce o înconjoară să aibă o anumită ordine și logică stabilită de persoană în cauza, de la care nu poate și nici nu dorește să abdice. Logică se mai poate schimbă de-a lungul timpului, dar va cuprinde din nou anumite ritualuri ce stau la baza acesteia. Astfel avem obsesiile, ce constau în gânduri legate de ordine, curățenie, aranjarea lucrurilor și a obiectelor. Iar compulsiile sunt ritualurile prin care persoană respectivă reușește să scape de presiunea gândurilor obsesive.

Citește și:

Dacă un partener/ o parteneră, se manifestă astfel, asta înseamnă că nu ne iubește? Sau nu o putem ajută noi să scape de această tulburare. Ori, dacă suferim noi de această tulburare, nu ne putem vindecă singuri?

În principiu, prin voință, dorința și comunicare corectă, se pot corectă anumite obsesii, ceea ce va îmbunătăți comportamentele compulsive generale. Însă, studiile arată faptul că, de unii singuri, ne putem descurcă mai greu, tocmai pentru că este posibil să nu avem îndeajuns de multă răbdare pentru a avea rezultatele scontate.

Mai mult de atât, în spatele comportamentului obsesiv-compulsiv, se pot ascunde câteva afecțiuni cum ar putea fi: depresie, anxietate, alte tulburări de personalitate, un șoc posttraumatic, etc, afecțiuni ce se pot acutiza cu timpul, dacă nu se intervine la timp. Sau, pe lângă afecțiunile deja existente se pot grefă și altele, sau pot apărea o seama întreagă de adicitii: droguri, alcool, jocuri de noroc, etc.

Citește și:
  • Iubirea adevărată începe cu tine!
  • ANTONIA lansează Iubirea mea e cu tupeu
  • Feli scoate 'Iubirea ca la piață'

De aceea, cea mai bună soluție o reprezintă specialistul. Doar el poate pune un diagnostic corect și poate stabili un plan de tratament, ce poate curpinde ședințe de psihoterapie sau medicație însoțită de psihoterapie. Sau, în cazul în care situația s-a agravat foarte tare, poate există necesitatea internării persoanei suferinde.

Featured foto de la WAYHOME studio via Shutterstock

Vizionare placuta


Oferă consultaţii pentru:

  • Psihoterapie şi consiliere pentru copii
  • Psihoterapie şi consiliere pentru adulţi
  • Psihoterapie şi consiliere de grup
  • ...
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.