Sfaturi practice pentru a evita certurile legate de bani în cuplu

Cu toții vom avea probleme financiare, indiferent cât de mult câștigăm, pentru că fiecare are așteptările sale cu privire la finanțe, investiții, dorințe împlinite, iar uneori celălalt poate nu este de acord sau poate rămâne în minus când vine vorba și de propriile lui așteptări.

Așadar, există câteva sfaturi practice care vă ajută să gestionați banii în cuplu, fără a vă certa și a vă simți nedreptățiți.

Faceți un plan al cheltuielilor

Înainte de toate, încercați ca o lună de zile să notați cheltuielile pe care le aveți, de la facturi la cheltuieli pe mâncare, distracție și bunuri personale.

Apoi faceți un tabel cu cheltuielile generale pe care le aveți lună de lună, dar nu uitați să le luați în calcul și pe cele anuale.

Acordați un interval de buget pentru toate aceste cheltuieli și veți avea o viziune de ansamblu mult mai bună despre investițiile pe care trebuie să le faceți, dar și despre cheltuielile exagerate.

Împărțiți cheltuielile

Dacă tot aveți un plan cu cheltuieli, este clar că acum veți ști cum să le împărțiți pentru a exista, cât de cât, egalitate în cuplu. Egalitatea aceasta este dificil de interpretat și e unică fiecărui cuplu, neînsemnând că fiecare pune neapărat aceeași sumă de bani.

Poate unul dintre parteneri câștigă mai mult, așadar poate susține cheltuieli mai mari. Poate un partener încă nu obține venituri, dar are nevoie să se simtă în siguranță și să aibă o libertate financiară, cât de cât, pe care doar celălalt i-o poate da în semn de iubire.

Cuplurile sunt atât de diferite, dar există soluții în toate.

Foto: wavebreakmedia/ shutterstock.com

Nu cheltuiți pe ascuns

Fiți transparenți în ceea ce privește cheltuielile, căci altfel celălalt se poate simți mințit sau chiar înșelat, neavând o certitudine privind motivele pentru care ați cumpărat ceva pe ascuns. Poate doar o surpriză sau un cadou să reprezinte o motivație bună.

Pe de altă parte, fiecare are nevoie de banii săi personali, pe care să îi aibă pentru orice eventualitate. Acest buget ar trebuie să fie cheltuit liber de fiecare, fără explicații, fără stres, fără presiuni din partea celuilalt.

Planificați împreună cumpărăturile

Este important să cumpărați amândoi ceea ce vă doriți. Pe de altă parte, planificarea cumpărăturilor, de exemplu mâncarea, vă ajută să vă orientați și către un stil de viață mai sănătos și mai echilibrat.

Faceți-vă reproșuri prin... complimente

Sună ciudat? Ei bine, se poate, iar această abordare este una fericită, căci vă ajută să discutați în armonie argumente în contradictoriu.

De exemplu dacă partenerul este mai cheltuitor, îi puteți complimenta relaxarea în privința banilor, dar scoateți în evidență și minusurile sau alte alternative mai eficiente de a cheltui. Ideea este că celălalt să se simtă apreciat, dar să înțeleagă totodată că ar putea exagera.

Și invers, dacă celălalt este prea atent cu banii, îi puteți scoate în evidență ce v-ați dori ca investiție în viitorul apropriat, atât pentru cuplu (de exemplu o ieșire undeva unde vă veți simți foarte bine) sau una personală (un bun personal pentru unul dintre voi) ori pentru locuință.

Foto articol: Roman Samborskyi/ shutterstock.com

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: