Setari Cookie-uri

Dezvoltarea personală: tehnici, programe și cărți care îți îmbunătățesc relațiile și viața în general

Dezvoltarea personală reprezintă astăzi un concept care devine tot mai popular și mai puternic, mai susținut, având ca scop îmbunătățirea calității vieții pe toate planurile, de la managemenul stresului și al emoțiilor, până la succesul în carieră, în afaceri și relații. Află mai multe informații în acest articol despre ce înseamnă, de fapt, dezvoltarea personală și cum te ajută lecțiile, programele și cărțile destinate acestui concept pe care te-ai hotărât să îl urmezi.

Ce este dezvoltarea personală?

Dezvoltarea personală reprezintă descoperirea și dobândirea uneltelor și resurselor care te ajută să ai o calitate a vieții mai bună: echilibru emoțional, bună relaționare cu ceilalți, împlinirea visurilor, succesul în carieră și afaceri, succesul în viața de familie, obținerea unui bun management al stresului, creșterea stimei de sine, dobândirea puterii de a spune „nu” atunci când îți dorești și așa mai departe.

Dezvoltarea personală antrenează o serie de resurse psihologice precum motivația, autocunoașterea, managementul emoțiilor, stima de sine, atitudinea (pozitivă), capacitatea de a acționa și așa mai departe.

Cum a apărut conceptul de dezvoltare personală?

Ideea de aprofundare a cunosterii de sine, a nevoilor interioare, dar și a celorlalți, de a descifra experiențele și intențiile umane nu este deloc actuală, ba chiar am putea spune că o regăsim încă din timpuri străvechi. Civilizațiile din lumea întreagă atingeau cumva acest cincept, fie prin practicile spirituale, fie prin diverse forme de meditație sau educație.

Citește și:

Concret însă, conceptul de dezvoltare personală a luat naștere în Statele Unite ale Americii, în secolul al XIX-lea, când a fost dezvoltat conceptul “New Thought” , urmat de publicarea cărții “The Science of Getting Rich” de către Wallace Wattles în anul 1910, în paginile căreia autorul susținea și încerca să demonstreze că ne putem îmbogăți dacă ne schimbăm obiceiurile zilnice și modul de a gândi.

dezvoltare personala Foto: stoatphoto/ shutterstock.com

Ce reprezintă programele de dezvoltare personală?

Anumiți specialiști creează o serie de programe, de obicei nișate către un singur scop precis, care necesită parcurgerea anumitor pași de către clienții înscriși, dar și aprofundarea unor idei, concepte, nostiuni, practici și experiențe, astfel încât să reușească să își schimbe tiparele gândurilor, să găsească motivația și încrederea că vor reuși, să descopere proprii abilități care sunt de ajutor în obținerea acelui scop.

Citește și:

Așadar, putem da câteva expemple despre care cred că marea majoritate dintre voi sigur ați auzit:

  • Cum să devii mai motivat;
  • Pași pentru a fii un om mai bogat
  • Cum să devii un om de succes
  • Creșterea stimei de sine/iubirii de sine
  • Cum să fii mai eficient și mai concentrat
  • Cum să dezvolți relații pozitive
  • Cum să fii propriul arhitect al vieții tale
  • Cum să ai un bun control asupra stresului
  • Cum să spui „nu” eficient
  • Marea transformare: cum să îți schimbi viața

Acestea sunt doar câteva exemple, însă în mod cert toate aceste programe de dezvoltarre personală urmăresc țintit obținerea unor rezultate benefice acolo unde omul s-a simțit blocat în evoluția sa prin viață.

Ce sunt lecțiile de dezvoltare personală?

De cele mai multe ori, aceste lecții de dezvoltare personală sunt, de fapt, exemple imaginare, însă puternic sugestive sau chiar reale (experiențe din viața cuiva sau proprii) care au stat la baza schimbării radicale de gândire, de direcție, de obiceiuri, astfel încât o persoană să devină mai „bună” decât era.

Citește și:

De exemplu unele povești cu tâlc, sau poveștile de viață ale unor persoane au puterea de a apăsa acel buton al schimbării în cei care urmăresc acele lecții de dezvoltare personală.

De asemenea, în ceea ce privește viața noastră, cel mai des situațiile de criză sunt cele care ne împing să ne transformăm, să facem acele alegeri pe care le-am amânat de atâta vreme.

Ce reprezintă tehnicile de dezvoltare personală?

Tehnicile de dezvoltare personală am putea spune că sunt partea practică a întregului concept, adică ceea ce poți practica pentru a ajunge la rezultatul pe care îl dorești.

Ca și exemplu, am putea vorbi despre tehnici de autocunoaștere, astfel încât prin diverse jocuri, întrebări și excericii să aflii ce abilități ai, cum vezi unele lucruri, unde te descurci mai bine, spre ce ești înclinat și așa mai departe.

Citește și:

Tehnici pentru a afla ce îți dorești cu adevărat, înlăturând aspectele care te influențează, cum ar fi așteptările familale sau ale iubitului, normele societății, cultura etc. – acestea sunt foarte utile, de exemplu pentru cei care își doresc să își aleagă facultatea, o meserie, pot chiar să fie aplicate și în domeniul relațiilor: ce dorești de la ceilalți și de la tine, de la familie/persoana iubită etc.

Planurile, listele, jocurile, tabelele de organizare, stabilirea unor rutine în zi reprezintă, de asemenea, tehnici de dezvoltare personală.

Cele mai bune cărți de dezvoltare personală

Îți propunem o serie de cărți de dezvoltare personală foarte apreciate:

Mindset – Caror Dweck

Omul în căutarea sensului vieții – Viktor Frankl

Citește și:

Inteligența emoțională – Daniel Goleman

Gândirea rapidă, gândirea lentă – Daniel Kahneman

Cele 7 deprinderi ale persoanelor eficace – Stephen R. Covey

De la idee la bani – Napoleon Hill

Puterea obișnuinței – Charles Duhigg

Cum să învingi tiparele negative de gândire – Gitta Jacob, Hannie van Genderen și Laura Seebauer

Foto articol: Mary Long/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
5 Aprilie 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.