Setari Cookie-uri

Partenerul nu te ajută în treburile casei? Sfaturi practice pentru a echilibra activitățile

Deși poate la începutul relației împărțirea responsabilităților în cămin și în cuplu nu pare neapărat un „păcât” de neiertat, totuși, cu timpul, toate acestea se adună pe umerii unui singur partener, care pur și simplu nu își mai poate trăi viața sufocat fiind de tot felul de griji, planuri, liste și responsabilități, peste care se poate adăuga opțional și critica celuilalt. Este prea mult, iar statisticile arată că lipsa împărțirii treburilor casnice duce la divorț sau despărțire, mai ales după venirea pe lume a unui copil. Iată câteva sfaturi pentru a-l responsabiliza pe celălalt și a-l convinge să își aducă aportul privind responsabilitățile de cuplu.

Responsabilitățile în cuplu: sfaturi să convingi partenerul să se implice în treburile casnice

O listă comună de responsabilități, pe care și partenerul să o poată accesa oricând

Această listă este foarte importantă, din mai multe puncte de vedere.

În primul rând detalierea acestor treburi și responsabilități, care, scrise, vor fi destul de multe, crește conștientizarea activităților celui care le preia.

Apoi, cu lista de activități în față, îl poți întreba pe partener dacă poate realiza ceva de acolo, cu o limită de timp dată. De exemplu dacă poate face el cumpărăturile când vine de la muncă, chiar dacă tu ești cea care îi face lista.

Lista cumpărăturilor saptamanare/lunare

Acest tip de listă determină conștientizarea cheltuielilor de bază în cuplu, începând de la cele care țin de casă (întreținere, electricitate etc.) și până la bugetul alocat mâncării. Ambii parteneri ar trebui să participe la aceste cheltuieli, iar împărțirea bugetului, chiar dacă diferă de la un cuplu la altul, trebuie atent discutată și asumată.

Citește și:

Puteți realiza acest tabel direct într-o aplicație sau un document pe care să îl puneți la comun în cloud.

impartirea responsabilitatilor si treburilor casnice intre partenerii cuplului Foto: YummyBuum/ shutterstock.com

Gătitul împreună

Gătitul împreună îi determină pe ambii parteneri să învețe cum se realizează unele rețete și totodată face ca timpul să treacă mai frumos și mâncarea să pară mai savuroasă. Totodată, munca în echipă este mai ușoară.

Gătitul împreună este distractiv și încurajează ambii parteneri să se implice în activitățile casei. Dacă sunt și copii, pot fi și aceștia implicați.

În plus, acest timp petrecut împreună poate fi o oportunitate de reconectare a partenerilor.

Faceți împreună curățenie

Încercați să împărțiți responsabilitățile când vine vorba de curățenie. Unul dă cu aspiratorul, celălalt spală vasele, unul strânge rufele murdare, altul pune lucrurile la locul lor și așa mai departe. Sau măcar fiecare strânge după el.

Citește și:

Asumați-vă delegerea

Dacă ați stablit deja ce are fiecare de făcut, măcar în linii mari, este bine să vă respectați deciziile.

Așadar, nu este recomandat să intrați peste activitatea celuilalt, să faceți comentarii critice, poate chiar să încercați să preluați acea responsabilitate (iar celălalt va renunța să o mai facă).

De asemenea, încercați să nu vă întârziați responsabilitățile, căci stricați ritmul cuplului.

Momentul oportun pentru discuții

Încercați să găsiți momentul oportun pentru discuții, atunci când ambii parteneri sunt calmi și poate chiar înaite de a realiza un task.

A-l pune pe celălalt să aleagă poate fi de ajutor. De exemplu: „Dragule, în jumătate de oră voi da cu aspiratorul. Vrei să mă ajuți? Poți stânge tu lucrurile murdare sau vrei să te ocupi de ordinea la biroul tău?”.

Citește și:

Posibilitatea de a alege îi conferă celuilalt senzația de control și de utilitate totodată, așadar este o formulă bună care functioneaz aatat la adulți, cât și la copii.

Sursa foto articol: Elnur/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
3 Mai 2022
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.