Setari Cookie-uri

5 Semne că iubitului tău îi este frică de angajament

Teama de angajament este întâlnită în cazul multor persoane, indiferent că vorbim despre femei sau bărbați. Însă această teamă îi blochează pe aceștia în a reuși să construiască relații sănătoase și durabile, ținându-i departe de a-și întemeia o familie.

Cauzele fricii de angajament sunt multiple și, adesea, sunt legate de rănile din trecut ale acelei persoane. Aceste răni pot fi timpurii sau apărute mai târziu în viață.

De exemplu o persoană care a crescut într-un mediu familial conflictual, unde părinții se certau adesea, se poate teme de angajament, proiectand în mod involuntar, ca model familial învățat, faptul că odată căsătorit, odată ce familia se întemeiază, legătură dintre cei doi se degradează.

Alții poate s-au simțit că o „povara” în familie, când părinții povesteau mereu altora cât de greu este să ai un copil.

Sau poate într-o relație acea persoană a fost înșelată, mințită ori dezamăgită și astfel apare teama de a se reangaja într-un atașament puternic cu un nou partener de cuplu.

Citește și:

Acestea sunt doar câteva exemple, însă pot fi atât de multe cauze pentru apariția fricii de angajament.

5 semne că iubitul tău se teme de angajament

Nu își face planuri pentru viitorul apropiat

Chiar dacă aveți discuții despre cum ar arăta familia voastră, dacă v-ați dori copii și el poate fi de acord cu toate aceste gânduri, totuși când te apropii de un plan realizabil, îl vei simți alunecos.

Fie nu va participa deloc la discuțiile despre viitorul cuplului, fie va face proiecții plasate undeva, cândva, însă fără niciun ecou practic. Dacă vei cere detalii, vei observa că spune doar cuvinte pierdute, fără să se fi gândit vreodată cu adevărat, în amănunt, la acele momente.

Nu își asumă angajamente în relația actuală

Este simplu de observat în momentul în care vine vorba despre împărțirea responsabilităților. Va face tot posibilul să nu prindă niciuna, dacă se poate.

Citește și:

Sau își va asuma cevacare îl vizează în special pe el.

Foarte probabil nu își va folosi prea mult resursele și timpul pentru a realiza ceva ce te privește mai ales pe tine, ci va opta pentru activitățile de care se poate bucura și el.

teama de angajament Sursa foto: Inside Creative House/ shutterstock.com

Este centrat pe propria persoană

Poate că este tandru, romantic, însă poți observa că evită certurile și discuțiile delicate. Pare atent, însă ar putea fi vorba despre calitatea timpului său petrecut cu tine (situație care apare și în comportamentul față de amantă). Își dorește să petreacă o vreme frumoasă lângă tine, să se bucure de momente romantice, însă ai grijă, căci acest timp nu este neapărat pentru tine, ci pentru el.

Poți observa că activitățile sale și resursele lui se îndreaptă în special spre el, vizează binele lui. Dar dacă ar fi nevoie să îți asculte suferințele, să te consoleze cu adevărat (și nu superficial), să te susțină atunci când cazi (de exemplu când nu mai ai bani, când ești bolnavă, când ai nevoie de ajutor pentru o persoană dragă), este posibil să observi că nu-i convine deloc situația.

Citește și:

Te folosește

Dacă se gândește la un viitor lângă tine, atunci se va gândi și la viitorul tău, te-ar susține în carieră și în atingerea visurilor tale. Însă dacă doar te folosește, atunci foarte probabil gândul lui nu este angajamentul.

De exemplu, dacă locuiți împreună, tu faci multe lucruri în casă, el spre deloc. Sau nu te susține în carieră, ca să ai mai mult timp de petrecut în doi. Sau mai mult, încerca să te determine să devii dependentă de el.

Simți că atașamentul emoțional este superficial

Pare că te ascultă, dar sfaturile lui sunt un clișeu. Pare că îi pasă, dar te îndeamnă mai degrabă să renunți când întâlnești un obstacol, decât să lupți (și nu-și pune problema să luptați împreună).

Citește și:

Îți spune că te va ajuta oricând, dar când îi ceri ajutorul te critică și ai resentimente. Nu simți că te ajută cu plăcere, implicare și dedicare, ci cumva îți reproșează acel ajutor.

Ai crede că îi poți vorbi despre vulnerabilitățile tale, dar te ia în râs sau te ignoră de fiecare dată când atingi un subiect sensibil pentru tine.

Încerci să îi comunici ce nu îți place în relație, dar el îți bagatelizează nevoile.

Prin astfel de comportamente, nu poate fi realizat un atașament puternic și sănătos în cuplu. Și se poate întâmpla astfel pentru că el se teme de angajament.

Sursa foto articol: Pixel-Shot/ shutterstock.com

Vizionare placuta


Kudika
15 Noiembrie 2022
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.