Maturizarea în iubire nu vine imediat, cum se întâmplă pas cu pas odată ce construim relațiile noastre de dragoste. Cu cât noi înșine am beneficiat de mai multă iubire în perioada noastră de creștere și dezvoltare, cu atât ne vine mai ușor să ne asimilăm lecțiile emoționale. Însă fără acestea nu am reuși să țesem relații sănătoase de cuplu.
Lecții de iubire pe care toți trebuie să le învățăm ca să putem construi relații sănătoase
Într-o relație, întotdeauna unul pare să iubească mai mult
Nu există egalitate absolută, așadar într-o relație unul va fi mai bun în unele privințe decât celălalt, unul va fi mai sănătos, unul va dărui mai mult, unul va fi mai responsabil și unul... va iubi mai mult.
Chiar dacă uneori acest „dezechilibru” poate naște semne de întrebare sau frustrări, totuși este cât se poate de firesc în orice relație de cuplu. Uneori, în funcție de situație și crizele relaționale, poate chiar cel care părea mai distant să ofere mai multă iubire și susținere.
Dragostea nu contorizează
Într-o relație sănătoasă de cuplu sunt perioade mai pasionale și perioade mai pline de rutină. Uneori unul oferă mai mult, alteori celălalt. Uneori unul dintre parteneri muncește mai mult sau are mai multe nevoi.
- Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice.
- In 2023 nu mai alerga dupa lucruri de care nu ai nevoie. Iubeste-te suficient incat sa alegi fericirea pentru tine
- Filme de autor la Cinema în aer liber, pe Insula Artelor din Parcul Titan
- Cum iti dai seama daca esti fericita cu adevarat? Testul simplu pe care orice persoana ar trebui sa il faca
Însă cel mai important este să găsească un echilibru în relația lor, o armonie cu care ambii parteneri să fie de acord.
Iubirea începe cu tine
Poate una dintre primele și cele mai importante lecții de iubire pe care ar trebui să le asimilăm este aceea că orice relație reușită începe... cu iubirea de sine. Fără a te iubi mai întâi pe tine, fără a te înțelege, fără a experimenta pentru a afla cine eșți, ce îți place și ce nu, fără a te aprecia întâi tu înaintea celorlalți și a-ți îmbrățișa vulnerabilitățile ca pe niște prietene dragi, ei bine până când toate acestea nu se vor întâmpla, cu greu poți reuși să construiești o relație de cuplu sănătoasă.
Dragostea nu îngrădește, ea dă aripi
Gelozia, de exemplu, reprezintă o mare capcană în dragoste, care limitează spațiul personal al partenerului, îl îngrădește și clădește neîncrederea. Gelozia demonstrează doar că unul dintre parteneri nu are încredere în celălalt și că vrea să-i fure libertatea, controlându-l.
Această atitudine nu poate avea efecte pozitive în cuplu, pe termen lung. Gelozia este toxică, la fel și alte comportamente de manipulare și control în relația de cuplu.
Atunci când între voi este iubire adevărată, vă veți sitmti liberi, încurajați să vă descoperiți, să mergeți mai departe, gata oricând să faceți față schimbărilor. Vă simțiți puternici și încrezători. Vă simțiți în siguranță.
În iubire, partenerii nu încercă să se schimbe reciproc
Dacă îl iubești, nu încerca să-l schimbi. Dacă te iubește, nu ar trebui să încerce să te schimbe. Pentru că această încercare încalcă tocmai sensul iubirii: te iubesc pentru ceea ce ești, nu pentru ce aș vrea să devii.
Atunci când în relație simțiți că unul dintre parteneri trebuie să se schimbe, poate că ceva nu este în regulă.
Schimbarea este bună în sensul progresului, însă nu în sensul în care celălalt nu se simte definit.
Sursa foto: oneinchpunch/ shutterstock.com