Setari Cookie-uri

Haute-couture vs pret-a-porter

Atunci cand marile case de moda isi prezinta colectiile Haute Couture, cei mai multi necunoscatori se declara oripilati de creatiile extravangante ale designerilor. Putini stiu ce inseamna mai exact Haute Couture si care este rolul sau in lumea pretentioasa a modei.

Pentru a fi considerata oficial casa de moda Haute Couture, sediul trebuie sa fie obligatoriu la Paris. Elie Saab, Versace sau Giorgio Armani si-au deschis sedii la Paris pentru a fi luati in serios de criticii de moda si iubitorii de Haute Couture.

Colectiile Haute Couture trebuie realizate manual in proportie de 70%. Casele de moda indeplinesc aceasta conditie prin aplicarea unui numar impresionant de broderii, paiete sau strasuri pe materialele unicat.

Dupa cel De-al Doilea Razboi Mondial, 15.000 de femei isi cumparau colectii Haute Couture. Numarul clientelei a scazut dramatic, iar in prezent doar 3.000 de femei din lumea intreaga isi permit sa isi achizitioneze vestimentatii Haute Couture.

Mai putin de 20 de case de moda detin, in prezent, dreptul de a lansa colectii Haute Coute: Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent, Christian Lacroix, Jean Paul Gaultier, Paco Rabanne, Guy Laroche, Nina Ricci, Balmain, Pierre Cardin, Dominique Sirop, Franck Sorbier, Jean-Louis Scherrer, Louis Ferrard, Lecoanet Henant, Lapidus, Hanae Mori, Adeline Andre sau Torrente.

La polul opus, se afla pret-a-porter sau colectiile ready-to-wear,care se adreseaza tuturor maselor, de la cei saraci pana la cei instariti. Aceste colectii se lanseaza de doua ori pe an, in cadrul festivalurilor Fashion Week, in februarie, colectiile toamna/iarna, iar in septembrie cele pentru primavara/vara. Orasele care gazduiesc aceste show-uri sunt Paris, Londra, Milano, New York si sunt lansate separat de cele Haute Couture.

Spre deosebire de hainele Haute Couture, care sunt realizate doar la comanda, cele pret-a-porter, sunt confectionate dupa marimi standard. Unele case produc linii vestimentare destinate celor bogati, pe cand alte case de moda au ca target omul obisnuit, care nu isi permite sa isi achizitioneze produse luxoase.

In anii ’60, cand moda pret-a-porter se afla in plina scensiune, Cristobal Balenciaga, unul dintre cei mai talentati creatori de Haute Couture, a luat decizia de a-si inchide atelierele exclusiviste din Paris si Spania, declarand ca moda devenise prea vulgara. Stilul sau inconfundabil a fost o permanenta sursa de inspiratie pentru predecesorii sai, Coco Chanel si Christian Dior.

Un articol de Roxana Pitic

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
4 Iunie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.