Setari Cookie-uri

Tu porti sau nu ia traditionala romaneasca?

Bluza care exprima istoria poporului roman, dar si maiestria artizanilor care pastreaza si azi obiceiuri stravechi

O bluza care exprima istoria poporului roman, dar si maiestria artizanilor care pastreaza si azi obiceiuri stravechi. Ia traditionala romaneasca tesuta si brodata manual cu fir de borangic, pe panza topita din bumbac, a devenit motivul unor dispute. Este un produs promovat prea mult pentru comercializare, sau dimpotriva este obiectul vestimentar pe care noi, romancele, ar trebui sa il purtam oriunde cu mandrie. Nu de alta, insa am vazut ca o poarta pana si vedetele de la Hollywood...

Am imbracat-o prima data la gradinita, iar la slujba de impartasanie bunica mea o scotea din dulap si ma „primenea” cu ia din fir de borangic. Am imbracat-o si mai tarziu, cand invatam sa imi destainui taina cuiva iubit. Eram deja mare, iar ia mostenita de la bunica era o devarata senzatie in vechea mea Vama Veche...

Azi, moda hainelor traditionale romanesti a ajuns chiar si la Hollywood, iar designerii tineri de la noi reinterpreteaza traditia romaneasca cu succes. Sunt de-a dreptul fascinati de simplitatea artei populare.

Citește și:

Ia este bluza pe care femeile o purtau cu mandrie mai ales la sarbatori, iar pe atunci erau convinse ca o camasa ca aceasta, cusuta cu suflet si talent, poate apara domnita care o imbraca de rele si vraji. Ei bine, bluza traditionala romaneasca insira povesti nenumarate, iar acum o gasim chiar si pe podiumurile de moda internationale, unde identitatea romaneasca paseste cu mandrie.

E drept, ia romaneasca poate amplifica frumusetea si farmecul unei femei, dar trebuie sa ai grija cum o porti. Asorteaz-o cu obiecte vestimentare potrivite, e esential! Vezi ce ti se potriveste sa adaugi la o tinuta din care face parte ia... Arata oamenilor ca stii sa te afisezi corect cu o ie si peste toate arata lumii ca traditia romaneasca este nestinsa.

Am aflat povestea unor ii lucrate impecabil pe site-ul www.iiana.ro. Un site pe care vei gasi ii traditionale romanesti 100% handmade, dar si rochii, veste traditionale, brauri romanesti, toate confectionate intr-un sat din Muscel. Camasi autentice pentru femei care stiu sa le poarte frumos, pentru spirite libere, pentru cele care vor sa arate lumii ca ia este potrivita oricaror exigente. Chiar daca in ultimul timp s-au nascut numeroase controverse, iar ia a devenit pentru unii mult prea promovata, eu spun ca trebuie sa o purtam. E a noastra! Nu cred ca va deveni un produs autentic dus spre derizoriu, nu cred ca ar trebui sa se nasca in mintea noatra astfel de ganduri. Important e ca exista si ca traditia dainuie. Dar oare cum am putea doar sa privim cum e purtata o ie de o vedeta hollywoodiana, fara ca noi sa o avem in garderoba?

Citește și:

Citeste despre o colectie de genti cu farmec traditional romanesc pe EcoTrend.ro.

Un articol scris de Madalina Racorean

Sursa foto interior si prima pagina: Shutterstock.

Vizionare placuta


Kudika
22 Mai 2013
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.