Setari Cookie-uri

Cum a aparut moda?

Pentru cele mai multe dintre noi, moda se rezuma la tendinte si shopping, dar in spatele acestui cuvant se afla o istorie fascinanta si indelungata. Oamenii au inteles din cele mai vechi timpuri importanta vestimentatiei si a accesoriilor ca mijloc de comunicare non-verbala, pentru a delimita clasa sociala, profesia, statutul financiar, apartenenta la un grup sau chiar disponibilitatea sexuala. Specialistii privesc moda ca fiind un limbaj complex, format dintr-o multitudine de simboluri, de la haine si bijuterii pana la coafura, piercing-uri sau tatuaje.

Vestimentatia nu a fost dintotdeauna o alegere personala, ci, in timpuri stravechi, existau reguli foarte stricte cu privire la modul in care se imbracau sau se coafau atat oamenii de rand, cat si printii sau printesele. In Grecia antica, toate femeile purtau parul lung si impodobit cu diferite accesorii, in schimb sclavele erau nevoite sa se tunda scurt – acest detaliu le deosebea de persoanele libere. Si in China se impuneau restrictii vestimentare: oamenii obisnuiti aveau dreptul sa se imbrace numai in culori neutre, doar familia regala si inaltii oficiali fiind autorizati sa poarte culori puternice si pure, precum rosul, negrul sau galbenul.

Revenind la timpuri ceva mai apropiate de noi, la jumatatea secolului 19, in Paris, a aparut un personaj ce a revolutionat lumea modei, transformand-o in stralucire si glamour. Este vorba de fondatorul modei de inalta clasa sau haute couture, Charles Worth, ce a inceput sa creeze rochii de seara fabuloase si croieli nemaivazute. De atunci, termenul de haute couture defineste cele mai scumpe si mai luxoase vestimentatii, destinate unei clientele exclusiviste.

Casele de haute couture reprezinta apogeul modei – acestea creeaza haine unicat pentru oamenii cu adevarat bogati, numai pe baza de programare. Materialele utilizate sunt dintre cele mai nobile, precum matasea, casmirul sau blana, iar colectiile haute couture sunt produse in numar limitat.

De exemplu, casa Dior produce doar aproximativ 20 de rochii de mireasa haute couture pe an, acestea ajungand sa coste zeci si chiar sute de mii de euro fiecare. De asemenea, casele de moda precum Chanel sau Versace creeaza si rochii de seara haute couture, realizate exclusiv manual, una singura necesitand in jur de 500 de ore de munca – cu preturi la fel de inaccesibile pentru majoritatea femeilor, ce variaza intre 20.000 si 100.000 de euro. Piesele haute couture vintage ajung in muzee, iar pe cele contemporane le putem admira pe covorul rosu sau la balurile aristocratilor.

Un articol de Raluca Mateescu

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Octombrie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.