Setari Cookie-uri

Fashion's Mad Scientists

Rochii care se aduna in palarii, costume stramte ce devin in cateva secunde largi, rochii victoriene lungi ce devin scurte, haine din LED-uri, mese ce se transforma in haine, acestea sunt doar cateva dintre creatiile neobisnuite ale lui Hussein Chalayan. Pana si prezentarile lui de moda imbina moda cu teatrul devenind o experienta de neuitat.

Desi fiecare colectie a sa e uimitoare, ne-am oprit asupra unei colectii mai vechi, primavara-vara 2007, prezentata in cadrul Saptamanii Modei din Paris. Am ales-o pe acesta deoarece exemplifica poate cel mai bine pasiunea creatorului pentru inovatiile tehnologice. Aceast colectie a facut ca Chalayan sa fie numit de colegii de breasla si de mass media inventatorul nebun din lumea modei (‘the mad scientist of fashion’), apelativul ‘nebun’ fiind de aceasta data un cuvant ce exprima admiratia pentru geniul lui artistic.

Colectia din 2007 arata mai mult a parada de rochii mecanizate. Aceste costumatii tehno se contracta, se dilata, se scurteaza si isi schimba forma ajungand la final niste creatii complet noi. Dar e si mai uimitor faptul ca multe dintre aceste rochii nu sunt creatii de arta ce pot fi doar privite, nici instalatii tehnologice cu sute de fire si motoare, ci sunt rochii ce pot fi purtate.

Un astfel de exemplu e rochia lunga victoriana cu guler inalt ce se transforma singura intr-o rochie decoltata de lungime medie. Gulerul rochiei se retrage treptat lasand loc unui decolteu adanc, tivul din partea de jos a rochiei incepe sa se inalte astfel incat in doar cateva minute rochia trece de la un model din anii 1890 la unul din zilele noastre. Colectia se incheie cu un model imbracat intr-o rochie alba, fina, ce se retrage treptat in palarie lasand-o pe aceasta goala, un final socant pe masura intregii prezentari.

Chiar si cei carora li se pare ca modele create de Chalayan nu sunt frumoase trebuie sa recunoasca faprul ca spectacolul in sine este unul deosebit. Iar transformarea hainelor e un process la fel de fluid si de elegant ca si rochiile in sine. E greu de crezut ca un spectator ar putea sa intoarca intentionat ochii de la un astfel de spectacol si sa ignore transformarea intotdeauna uimitoare a hainelor.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Ianuarie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.