Setari Cookie-uri

SPF, factor de sanatate si frumusete a pielii

Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea dermatologii discuta despre faptul ca soarele contribuie la imbatranirea prematura a pielii, dar ramane inca valabila nevoia educatiei publicului asupra riscurilor pe care le implica expunerea la soare.

Comunicat de presa

Inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea dermatologii discuta despre faptul ca soarele contribuie la imbatranirea prematura a pielii, dar ramane inca valabila nevoia educatiei publicului asupra riscurilor pe care le implica expunerea la soare. Ea nu poate si nu trebuie sa fie evitata, fara a fi insa excesiva. Soarele are efecte benefice asupra organismului (ajuta la sintetizarea vitaminei D), dar şi asupra psihicului uman. Studiile arata ca oamenii care traiesc in zone ale globului cu mai putine zile insorite intr-un an sunt mult mai predispusi la depresii decat cei care se bucura de soare.

Soarele este un prieten care poate deveni, prin neglijenta noastra, cel mai tenace dusman. Efectele fotobiologice ale razelor ultraviolete sunt o miza foarte importanta si, de ani buni, consumatorii sunt educati prin diferite campanii de sensibilizare pentru a adopta „obiceiuri bune” fata de expunerea la soare. Razele UVA si UVB pot induce eritem (roseata), pigmentari (fotodermatoze) si imunosupresie (cancer).

Consecintele expunerii cronice la soare asupra pielii devin vizibile atunci cand comparam zonele expuse permanent la soare (fata, piept, fata externa a bratelor) cu fata interna a bratelor si picioarelor. Imbatranirea pielii are determinare interna si externa, iar soarele este principalul factor extern. La microscop, efectele pot fi: atrofia epidermului si dermului, elastoza (pierderea elasticitatii pielii), cu fragmentarea si ingrosarea fibrelor de colagen, de elastina si chiar calcifierea lor. Apar cresterea fragilitatii vaselor de sange, zone de roseata, cheratoze, fotodermatoze, pigmentari permanente. UV sunt responsabile de modificari majore la nivelul ADN-ului, dar si de producerea stresului oxidativ si eliberarea de radicali liberi, ca urmare a procesului inflamator, inducand uneori carcinogeneza.

Cu toate acestea, ne place soarele si nu ne putem lipsi de el. Protectia solara a pielii este necesara zilnic, nu doar in timpul vacantelor la mare. Factorul de protectie solara (SPF) reprezinta abilitatea filtrelor solare de a incetini eritemul solar. Teoretic, daca un subiect aplica un factor de protectie 10, incetineste aparitia rosetei cu de 10 ori timpul in care s-ar fi instalat aceasta fara sa se fi aplicat factorul de protectie. Trebuie sa stiti ca produsele solare, chiar cu indice ridicat sau etichetate cu ecran total, nu protejeaza complet de razele ultraviolete.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
9 Iunie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.