Kudika
15 Septembrie 2011

Suprarealist, tandru, atasant, amuzant, boem - filmul "Le Havre" a sedus anul acesta jurnalistii de la Cannes, care l-au aplaudat minute in sir la premiera si l-au dat drept favorit la Palme d'Or.

Comunicat de presa

• Filmul „Le Havre”, in regia lui Aki Kaurismäki, va fi proiectat in premiera in Romania, in cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, care va avea loc intre 14 si 20 octombrie 2011
• Aflat la a doua editie, evenimentul va aduce, in premiera absoluta, cateva dintre cele mai apreciate, discutate sau premiate filme din selectia de anul acesta a Festivalului de la Cannes
Programul va fi intregit de o selectie de filme romanesti care au ajuns la prestigiosul festival in ultimii zece ani
Proiectiile vor avea loc la Cinema Studio si Noul Cinematograf al Regizorului Roman, din cadrul Muzeului Taranului Roman

Suprarealist, tandru, atasant, amuzant, boem - filmul "Le Havre" a sedus anul acesta jurnalistii de la Cannes, care l-au aplaudat minute in sir la premiera si l-au dat drept favorit la Palme d'Or. Mica bijuterie a cineastului finlandez Aki Kaurismäki este o comedie despre prietenia dintre un batran artist si un baietel african imigrant, urmarit de politie, care incearca sa-si regaseasca mama.

Stilul aparte, inconfundabil al lui Kaurismäki este, dupa cum remarca publicatia „Variety”, „o placere de la un capat la altul”.

In mai, pelicula a obtinut Premiul FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) si o mentiune speciala din partea Juriului Ecumenic de la Cannes. Totodata, a fost nominalizata la Premiul LUX, acordata de Parlamentul European, si este propunerea Finlandei la Oscarul pentru Cel mai bun film strain.

Tot in premiera absoluta in Romania, Les Films de Cannes à Bucarest aduce „This Must Be the Place”, primul film in limba engleza al regizorului italian Paolo Sorrentino (premiat in 2008 la Cannes pentru „Il Divo”). Sean Penn – machiat si imbracat pe modelul Robert Smith, de la The Cure – joaca rolul unui fost star rock care decide, atunci cand tatal sau moare, sa termine ceea ce el nu reusise: sa-l razbune pentru o umilinta pe care o suferise in timpul Holocaustului.
In distributie mai figureaza Frances McDormand, Harry Dean Stanton, Kerry Condon, Judd Hirsch si Eve Hewson, fiica lui Bono, solistul de la U2.

Vizionare placuta

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: