Setari Cookie-uri

Favoritul criticilor la Cannes, in premiera la Bucuresti

Suprarealist, tandru, atasant, amuzant, boem - filmul "Le Havre" a sedus anul acesta jurnalistii de la Cannes, care l-au aplaudat minute in sir la premiera si l-au dat drept favorit la Palme d'Or.




O surpriza placuta pentru cinefili va fi si „Arirang”, cel mai recent film al regizorului sud-coreean Kim Ki-duk, distins cu Marele Premiu al sectiunii Un Certain Regard (ex aequo cu „Stopped on Track”, de Andreas Dresen). In „Arirang”, un film-confesiune, cineastul intoarce camera inspre el si isi chestioneaza alegerile, trecutul, succesul. Unul dintre cei mai celebrati autori asiatici, Kim Ki-duk a regizat 16 filme, majoritatea incluse in marile festivaluri - „Spring, Summer, Fall, Winter... and Spring”, „Breath”, „The Isle” si „Samaria” sunt cateva dintre cele mai cunoscute pelicule ale sale.

„Route Irish”, un alt titlu din program, va genera cu siguranta discutii despre razboiul din Irak, asa cum a facut-o si la Cannes, in 2010. Regizorul britanic Ken Loach – premiat cu Palme d'Or pentru „The Wind That Shakes the Barley” (2006) – chestioneaza metodele brutale ale armatei, crimele comise in numele statului si felul in care soldatii trateaza populatia irakiana. In „Route Irish”, un contractor privat in Irak incearca sa afle ce s-a intamplat cu adevarat cu prietenul sau, mort in conditii suspecte. Titlul filmului vine de la numele drumului – periculos - care leaga Zona Verde din Bagdad de aeroport.

Spectatorii vor putea viziona si laureatul cu Palme d’Or de anul acesta, „The Tree of Life”, in regia lui Terrence Malick, cu Brad Pitt si Sean Penn pe afis – o ocazie rara, pentru ca pelicula nu va rula in cinematografele din Romania.

In program se vor regasi si „Melancholia” lui Lars Von Trier, pentru care Kirsten Dunst a primit trofeul de interpretare feminina la Cannes, sau „Midnight in Paris”, savuroasa comedie a lui Woody Allen.

Ca si la prima editie a evenimentului, cand Thierry Frémaux, delegatul general al Festivalului de la Cannes, si regizorii Gaspar Noé, Kornél Mundruczó si Sergei Loznitsa s-au intalnit cu publicul la Bucuresti, proiectiile vor fi urmate de Q&A-uri cu cineastii invitati.

Programul Les Films de Cannes à Bucarest va fi anuntat pe parcurs si va fi disponibil, in luna octombrie, pe site-ul www.filmedefestival.ro.

Evenimentul este organizat de Voodoo Films.
Ne puteti urmari si pe contul de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
15 Septembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.