Setari Cookie-uri

Branzeturile de la Taga - delicatese traditionale romanesti

Branzeturile de la Taga sunt delicatese traditionale romanesti unice in lume, produse de mesterii branzari de la Napolact in conditiile speciale din pestera naturala de la Taga.

Comunicat de presa

Branzeturile de la Taga sunt delicatese traditionale romanesti unice in lume, produse de mesterii branzari de la Napolact in conditiile speciale din pestera naturala de la Taga. Roca specifica pesterei, bacteria Brevibacterium Linens care s-a dezvoltat in aceasta, temperatura si umiditatea constante tot timpul anului, actioneaza asupra branzei, conferindu-i unicitate, un gust desavarsit si transformand-o intr-o delicatesa.

Gama Branzeturilor de la Taga cuprinde Branza de Nasal, un produs cu denumire de origine protejata in Uniunea Europeana, branza Alpina si Alpina Afumata, dar si Montana si Tarnava.


Datorita conditiilor naturale speciale din pestera, a pasiunii si a indemanarii expertior nostri branzeturile produse la Taga sunt cu adevarat unice. Producerea delicatesei dureaza 18 zile, timp in care bucatile de branza se pun la maturat in tunelul din pestera. In timpul maturarii se face o pelicula rosiatica la suprafata care duce la transformarea branzei din exterior spre interior intr-o pasta cu un gust specific, picant. Spre deosebire de cunoscutul sortiment frantuzesc care este insamantat artificial cu mucegaiuri nobile, la Taga munca este facuta de bacteria Brevibacterium Linens care traieste in roca pesterei. In perioada urmatoare ne pregatim sa intram si pe piata europeana cu Branza de Nasal care este un produs cu denumire de origine protejata”, declara Vasile Buzan, directorul fabricii de lapte si produse lactate din Taga.

Nasal este o branza fermentata cu pasta moale, din lapte de vaca, atestata ca produs traditional. Unicitatea sotimentului Nasal vine din maturarea branzei care are loc in conditiile unice, de roca si microclimat ale pesterei naturale din Taga, judetul Cluj. Bacteria Brevibacterium linens confera, dupa maturare, produsului finit caracteristici deosebite de textura, aroma si culoare. Branza este ambalata in cutie de lemn pentru a-si pastra mai mult timp savoarea deosebita.
Recomandari de consum: se poate consuma ca atare la aperitive sau la desert asociata cu bauturi, fructe sau preparate din carne.

Alpina este o delicatesa atestata ca produs traditional, fiind fermentata cu pasta moale din lapte pasteurizat de vaca. Aroma deosebita este conferita de culturile lactice specifice si de maturarea in grota naturala de la Taga.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Septembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.