Setari Cookie-uri

Andrei Serban tine o conferinta extraordinara in FNT

Protagonistul sectiunii Focus a FNT 2011, regizorul Andrei Serban, ne invita vineri, 4 noiembrie, ora 10.30, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, la o conferinta extraordinara cu titlu deopotriva enigmatic si provocator: "Ce inseamna sa joci un rol".

Comunicat de presa

Protagonistul sectiunii Focus a FNT 2011, regizorul Andrei Serban, ne invita vineri, 4 noiembrie, ora 10.30, la Sala Toma Caragiu a Teatrului Bulandra, la o conferinta extraordinara cu titlu deopotriva enigmatic si provocator: "Ce inseamna sa joci un rol".

Andrei Serban "In teatru, ca si in viata, preluam roluri diferite, pe care nu le intelegem si pe care le jucam vrand-nevrand, cu sau fara succes.
Ce inseamna sa joci un rol?E util sa ne intrebam, in special in zilele noastre, cand confuzia despre cine suntem si ce rol jucam e in crestere.
Teatrul e peste tot, pe strada, la televizor, toti suntem actori, dar nu stim ce rol jucam. Chiar cand am invatat textul, il repetam mecanic, pasiv, fara convingere.
Ce e de facut?
" - Andrei Serban

Conferinta va fi urmata de lansarea unei carti-eveniment, a carei prefata este semnata de Andrei Serban. Pentru prima data vom lua contact, in limba romana, cu una dintre cele mai misterioase si mai fascinante forme de teatru din lume: Sapte tratate secrete de Teatru Nō de Zeami, publicate de Editura Nemira, isi vor incepe drumul spre mintea si inima cititorilor vineri, 4 noiembrie, la ora 13, in foaierul Salii Toma Caragiu a Teatrului Bulandra.

Zeami (sau Seami), care a trait in Japonia intre anii 1363 si 1443, este considerat cel mai important dramaturg si teoretician al teatrului Nô. Impreuna cu tatal sau, Kan’ami (1338-84), a contribuit decisiv la dezvoltarea acestui gen, asa cum se practica el pana in zilele noastre. Bucurandu-se de favorurile sogunului Ashikaga Yoshimitzu, Zeami (Kanze Motokiyo) a avut o influenta cruciala asupra teatrului Nô, devenind, dupa moartea tatalui sau, personalitatea-cheie a acestei arte. Autor a aproximativ 90 dintre cele peste 200 de piese care fac parte din repertoriul curent al teatrului Nô, Zeami a lasat si mai multe scrieri teoretice fundamentale, menite sa-i calauzeasca pe invatacei in aceasta arta. Prin tratatele sale a pus bazele teoretice ale genului, atat in ceea ce priveste arta actorului, cat si in privinta dramaturgiei. Potrivit teoriei sale, principalele elemente ale actoriei Nô sunt imitarea aparent realista (monomane) si temeiul simbolic, spiritual (yugen).
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Noiembrie 2011
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.