Setari Cookie-uri

Bursa Alex. Leo Serban si un Premiu Special TIFF, in deschiderea Festivalului de Film Romanesc de la NY

Publicul si a invitatii au umplut Walter Reade Theater, celebrul cinematograf al Film Society of Lincoln Center, pentru a participa la Deschiderea Oficiala a festivalului si a urmari lungmetrajul Morgen, propus de Romania la Premiul Oscar 2012 pentru Cel mai Bun Film Strain.

Ziua de 1 Decembrie va oferi ocazia iubitorilor de film romanesc sa urmareasca, de la ora 15:30, la Walter Reade Theater, primul lungmetraj proiectat in cadrul sectiunii dedicate filmelor lui Radu Muntean – Boogie (2008), in prezenta regizorului si a actritei Anamaria Marinca; cea mai recenta productie semnata Radu Gabrea – Manusi Rosii (Romania – Germania, 2010), proiectata in prezenta regizorului, incepand cu ora 18:00; respectiv, la ora 21:00, unul dintre cele mai de succes filme documentare romanesti de anul acesta – emotionantul Scoala Noastra (r. Mona Nicoara, Miruna Coca-Cozma, Romania-SUA-Elvetia, 2011), dupa proiectia caruia spectatorii vor putea sta de vorba despre povestea din film si povestea filmului cu Mona Nicoara.

Vineri, 2 decembrie, cea de-a treia zi a Festivalului de Film Romanesc aduce un program divers si bogat in titluri mult-asteptate.

Astfel, de la ora 13:30, la Elinor Bunin Munroe Film Center ruleaza, cu intrare libera, sase dintre cele mai discutate scurtmetraje romanesti ale anului, printre care se numara Apele Tac (r. Anca Miruna Lazarescu); Stopover (r. Ioana Uricaru); Superman, Spiderman sau Batman (r. Tudor Giurgiu) sau Draft 7 (r. Luiza Parvu). De la aceeasi ora, la Walter Reade Theater, publicul festivalului are o noua ocazie de a urmari lungmetrajul de debut al lui Marian Crisan, Morgen.

Tot vineri, la Elinor Bunin Munroe Film Center, de la orele 19:00, respectiv 20:15, ruleaza, cu intrare libera, Doina Groparilor (r. Pavel Cuzuioc), unul dintre cele doua documentare originale produse de HBO Europa Centrala in Romania, anul acesta. Pavel Cuzuioc va fi prezent la proiectii.

Cele mai asteptate proiectii ale celei de-a treia zile de festival sunt, insa, fara indoiala, cele din cadrul Retrospectivei integrale Liviu Ciulei: Eruptia (1957), lungmetrajul de debut al unuia dintre cei mai importanti regizori din istoria teatrului si filmului romanesc ruleaza pentru prima data in Statele Unite vineri, 2 decembrie, de la ora 15:45, la Walter Reade Theater. In acelasi cinematograf, este urmat, de la ora 18:00, de cel mai cunoscut titlu din filmografia lui Ciulei, Padurea spanzuratilor (1964) ecranizarea dupa Liviu Rebreanu care i-a adus Premiul pentru Cel mai Bun Regizor la editia 1965 a Festivalului de la Cannes. Valurile Dunarii (1959), castigatorul Globului de Cristal la Festivalul de Film de la Karlovy Vary si filmul de debut al Irinei Petrescu, incheie programul zilei de vineri, de la ora 21:00, intr-o proiectie la care protagonista va fi prezenta pentru a raspunde intrebarilor publicului din New York, despre film si despre opera lui Liviu Ciulei. De altfel, Irina Petrescu va discuta pe larg despre cariera sa si colaborarea cu Liviu Ciulei in cadrul unei Conversatii moderate de Corina Suteu in cea de-a patra zi a festivalului – sambata, 3 decembrie, de la ora 14:00, la Elinor Bunin Munroe Film Center.

Foto Alex. Leo Serban de Adi Bulboaca

Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Decembrie 2011
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.