Setari Cookie-uri

Duel Stradivarius versus Guarneri

O seara neasteptata pe scena Salii Radio, marti 9 aprilie

Peste o mie de aparitii scenice in tara si strainatate inseamna o cariera bogata pentru violonistul GABRIEL CROITORU, prof. univ. dr la Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti, solist-concertist al Filarmonicii « Paul Constantinescu » din Ploiesti (din 1987) si membru al Cvartetului de Stat « Transilvan » - Cluj-Napoca. A cantat ca solist alaturi de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes.

Distinctii de prestigiu obtinute stau dovada a talentului violonistului roman : Premiul al III-lea la Concursul « N. Paganini » - Genova (Italia), Premiul special al juriului la Concursul « Fritz Kreisler » - Viena (Austria), Premiul al II-lea la Concursul International « Zino Francescatti » - Aix-en Provence (Franta) .

Citește și:

Muzicianul are in palmares mai multe aparitii discografice, printre care «Integrala lucrarilor pentru vioara si orchestra » de Pablo de Sarasate, alaturi de Orchestra Simfonica din Malaga. Din 2008, violonistul Gabriel Croitoru a castigat dreptul de folosinta si canta pe o vioara Guarneri del Gesu ce i-a apartinut lui George Enescu si se afla in patrimoniul Muzeului National George Enescu.

In anii 2011 si 2012 a prezentat – alaturi de pianistul Horia Mihail si violonistul Liviu Prunaru – turneele nationale “Duelul viorilor” si doar impreuna cu Horia Mihail turneul “Vioara lui Enescu la sate”, proiecte ce vor fi continuate si in acest an.

In 1990, violonistul LIVIU PRUNARU, pe atunci in varsta de 21 de ani si student al Conservatorului bucurestean, pleca la un curs de vara in Elvetia. Din acel moment a fost doar o chestiune de timp pana a ajunge un artist de talie internationala: cursul de vara s-a prelungit prin studii de specializare, statut care s-a transformat ulterior in asistent, apoi in profesor, pentru ca in perioada 2010-2011 sa detina functia de director artistic al Academiei « Menuhin » din Elvetia.

Citește și:

I-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cantat pentru Papa Ioan Paul al II-lea « Dublul concert » de Bach) si pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). De sase ani este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotata drept una dintre cele mai bune din lume.

Cariera sa solistica internationala in plina ascensiune cuprinde colaborari cu cele mai importante orchestre din lume, precum London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonica din Atena s.a. Un numar mare de premii internationale, participari la festivaluri si inregistrari audio se adauga palmaresului sau. Muzicianul canta pe vioara pusa de dispozitie de orchestra Royal Concertgebouw, Stradivarius « Pachoud » (1694).

Citește și:

Pentru alte informatii legate de stagiunea 2012-2013 a Orchestrelor si Corurilor Radio va rugam sa consultati site-ul orchestreradio.ro sau orchestreradio.com.

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane semnalizate Bilete.ro si la Casa de bilete a Salii Radio.

Vizionare placuta


Kudika
9 Aprilie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.