Setari Cookie-uri

Nicolae Voiculet si sunetul magic al naiului, in onoarea printesei Kiko a Japoniei

Miercuri, 20 mai, la ceremoniile de la Muzeul Satului, Printul Japoniei Akishino, fiul cel mic al familiei imperiale si sotia sa, printesa Kiko, vor participa la doua momente simbolice: plantarea de ciresi japonezi si concertul extraordinar sustinut la nai de Nicolae Voiculet. Ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Yoshinobu Higashi a precizat ca a fost dorinta expresa a printului de a asculta acest instrument traditional, la sugestia tatalui sau, Imparatul Akihito, fermecat de naiul romanesc.

Miercuri, 20 mai, la ceremoniile de la Muzeul Satului, Printul Japoniei Akishino, fiul cel mic al familiei imperiale si sotia sa, printesa Kiko, au participat la doua momente simbolice: plantarea de ciresi japonezi si concertul extraordinar sustinut la nai de Nicolae Voiculet. Ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Yoshinobu Higashi a precizat ca a fost dorinta expresa a printului de a asculta acest instrument traditional, la sugestia tatalui sau, Imparatul Akihito, fermecat de naiul romanesc.

Alegerea artistului i-a apartinut Printesei Kiko

Eleganta si radacinile traditionale adanci ale naiului, in respiratia maiastra a lui Nicolae Voiculet, se apropie de simbolistica si rafinamentul muzicii stravechi japoneze, gagaku. In perioada Heian, muzica gagaku devenise obligatorie la curtea imperiala, nobilii invatand sa cante la instrumentele specifice acestui gen. Unul dintre aceste instrumente atrage in mod deosebit atentia, arhitectura sa arhaica asemuindu-l cu naiul nostru. Este vorba despre fluierul complex sho.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.