Setari Cookie-uri

Nicolae Voiculet si sunetul magic al naiului, in onoarea printesei Kiko a Japoniei

Miercuri, 20 mai, la ceremoniile de la Muzeul Satului, Printul Japoniei Akishino, fiul cel mic al familiei imperiale si sotia sa, printesa Kiko, vor participa la doua momente simbolice: plantarea de ciresi japonezi si concertul extraordinar sustinut la nai de Nicolae Voiculet. Ambasadorul Japoniei la Bucuresti, Yoshinobu Higashi a precizat ca a fost dorinta expresa a printului de a asculta acest instrument traditional, la sugestia tatalui sau, Imparatul Akihito, fermecat de naiul romanesc.

Printul Akishino si sotia sa, Printesa Kiko, se afla intr-o vizita prelungita in patru tari dunarene, printre care si Romania, conform unui program riguros stabilit de guvernul japonez. Vizitele cuplului princiar in Austria, Bulgaria, Ungaria si Romania au ca scop promovarea schimburilor culturale ce marcheaza anul prieteniei japonezo-dunarene.

NICOLAE VOICULET este interpret, compozitor si dirijor, intr-un cuvant slujitor al sunetului. S-a nascut la Sinaia si inca din copilarie a fost indrumat de catre tatal sau, preot de profesie spre trairea si simtirea in arta. El a inceput sa studieze naiul de la doisprezece ani si si-a construit intregul proces artistic pe acest instrument. A terminat Liceul de Arte George Enescu si apoi Academia Nationala de Muzica, avand pana in prezent peste treizeci de ani de cariera. A invatat patru ani de zile de la maestrului sau, Gheorge Zamfir, si, ulterior, a promovat in intreaga lume sunetul identitatii romanesti, folclorul, diamant al poporului sau.

Nicolae Voiculet si-a dedicat viata si muzica activitatii caritabile. Astfel, a ogranizat un turneu in Statele Unite ale Americii pentru sinistratii din Romania, in urma dezastrelor produse de inundatii. A participat la un concert de solidaritate in beneficiul victimelor inundatiilor din SUA si Romania, sustinut la Boston. A participat la concertul umanitar pentru strangere de fonduri pentru construirea unei noi clinici in New Orleans in contextul dezastrului produs de uraganul Katrina. Acestea sunt doar cateva exemple.

Astazi, Nicolae Voiculet este renumit in intreaga lume pentru virtuozitatea sa exprimata prin interpretare, dar si prin tehnica impecabila. Artistul a colaborat cu artisti emeriti, alaturi de care a concertat in intreaga lume, fiind un ambasador al identitatii romanesti: Viena, Praga, Stockholm, Statele Unite ale Americii, Japonia si chiar lumea araba sunt doar cateva din locurile in care naiul si cantecul romanesc au fost prezente prin Nicolae Voiculet.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
20 Mai 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: