Setari Cookie-uri

Ghici pe cine iubesc eu?

Catia Maxim si-a continuat pasii pe cararea scrisului cu un entuziasm care coloreaza altfel peisajul blazarii cotidiene. Din 2007, cand a debutat cu romanul Inca un pas, aparut la editura Echinox(Cluj), a mai scris Clipe salvate, scurte povestiri( editura Nicol, Bucuresti, 2008), iar in primavara acestui an romanul Ghici pe cine iubesc eu?, aparut la editura SemnE.

Romanul Ghici pe cine iubesc eu? deseneaza chipul barbatului prins intre doua femei care impreuna -i dau iluzia intregului. " In roman autoarea reuseste sa nu se implice emotional in cadrul evenimentelor, nu este nici subiectiva, nici feminista, se rezuma la o relatare a intâmplarii si atât. Folosind aceeasi metoda, Catia intra in gândurile barbatului, ii descrie spaimele, trairile, prinde clar tusele celui ajuns la vârsta temerilor." Sorin Teodoriu , Bocancul literar ,8 mai 2009

Autoarea reia personajele din romanul de debut si le reevalueaza coordonatele. Noul roman al Catiei arata pas cu pas esecul drumului infundat pe care barbatul si femeia il aleg tocmai din dorinta de a se limpezi. Adrian nu poate sa se dumireasca pe cine iubeste, Corina nu poate sa accepte ca fiinta iubita e mai mult decat un simplu obiect, iar Smara, personaj fara replica de asta data, se invaluie in tacere.
Intr-un format comod, cu un design elegant, suav, cartea Catiei Maxim nu lasa rece cititorul. Acesta se implica , chiar daca realizeaza ca romanul nu opteaza pentru acea abordare transanta: personaj negativ , personaj pozitiv. Autoarea isi iubeste deopotriva personajele si, prin urmare, nu le judeca. Cartea nu are concluzii , nu are solutii. Realizeaza in schimb acea comunicare intre personaje si cititori, fara de care un text oricat de valoros ar fi, nu ar reprezenta decat o bijuterie intr-o vitrina. Catia Maxim reuseste si de asta data sa ofere delicat textul singurului in masura sa il aprecieze sau nu: cititorul. Si chiar daca nu a fost urecheata inca de nici un critic, Catia are deja cativa cititori care asteapta cu bucurie scrierile ei. Cele prezente si cele viitoare. Sa speram ca va reusi sa gaseasca acele chei care sa ii deschida usile baricadate ale unei lumi in care cei consacrati deja considera ca nu se mai poate adauga nimic... Catia Maxim mi-a marturisit de mai multe ori ca " avem cu totii loc sub soare." Intotdeauna mai e cate ceva de spus! Inclin sa o cred. Iar o competitie fair poate restabili acele valori pe care multi dintre noi le cauta cu disperare. Dar pentru asta e nevoie de normalitate. Si pentru ca e simpla , nesofisticata , autoarea Catia Maxim a reusit sa priveasca in inima ei si sa ii asculte doar pe cititori. Imi face placere sa ii urez succes, mai ales ca stim cu totii cat e de ...complicat!

Catia Maxim

Romane publicate: Inca un pas – 2007, Clipe salvate – 2008, Ghici pe cine iubesc eu? – 2009

Blog: Pe canapeaua Catiei https://catiamaxim.wordpress.com/
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
12 Iunie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.