Setari Cookie-uri

Daca voiam un copil mi-l faceam, nu ma maritam!

Barbatii tranzitiei, femeile muncii. Sexul tare-n clasa muncitoare

Facea mamaia un sangerete de-ti zbarnaiau urechile si iti lingeai degetele. In toata perioada aia, imi amintesc sigur ca toate placerile noastre sa invarteau in jurul burtii. Lipsa hranei ne-a transformat in mancatozauri. Azi mancam curcan la tine, maine slanina la mine, stima noastra si mandria, Ceausescu Romania!

Ce nasterea lui Iisus, ce magic, dom’le, ce miracol? Mirosea a sorici proaspat parlit, portocalele cresteau in brad iar copiii la scoala stiau ca pe 25 decembrie sarbatorim pomana porcului.

Cand s-au linistit apele, ne-am intors acasa si mi-am facut cruce ca toti ai mei erau bine. Au trait Revolutia doar de la televizor. N-am stiut atunci, in primele zile, ca odata cu regimul politic, se va schimba si casnicia mea.

Imediat dupa ’90, a dat peste noi capitalismul si disponibilizarile in floare. Adicatelea somajul. Sotul meu s-a bucurat o perioada, primise ceva banuti compensatorii si isi imagina ca o sa traim burghezeste toata viata.

Citește și:

Eu mi-am cautat de munca si mi-am gasit intr-o brutarie. Nu era mare lucru dar aveam macar un venit sigur. Imi propusesem sa fac o postliceala de asistenta medicala dar pana atunci, mai va! Trebuia sa am ce sa pun pe masa iar banii sotului meu se duceau vajaind pe langa noi.

Eu trageam din greu, munceam in trei schimburi si picam de oboseala. El statea ca pasa acasa, chipurile nu-si gasea de munca. Era scoala-te masa, pune-te masa. Dupa schimbul de noapte, ma opream la piata, faceam de mancare, spalam, maturam si calcam in timp ce el sforaia de credeau vecinii ca pus un porc la ingrasat pe balcon.

Daca am urat un lucru in viata asta sunt oameii care isi plang de mila! Sotul meu s-a transformat complet si a intrat exact in categoria asta. Daca nu isi gasea un loc de munca, era vina Universului care complota impotriva lui. Desigur, eu tind sa cred ca de vina era faptul ca nu-si misca dosul de pe canapea decat sa-l mute pe fotoliu si retur.

Citește și:

Piata capitalista e de vina, nu mai angajeaza nimeni. Prin urmare, am ajuns sa traim dintr-un singur salariu iar ele era complet dependent de mine, exact ca un copil. Nu deschidea gura decat sa-si planga de mila si sa ceara de mancare.

Era inca un cocos orgolios si nu voia sa lucreze te miri ce! La o adica, se visa director de banca sau macar milionar de Caritas. Vanzator nu e bine ca-i sub demnitatea lui, instalator nu merge ca pute asa ca s-a hotarat sa se faca planta de apartament. El voia, carevasazica, dar nu se putea. Era o victima si eu nu il intelegeam.

Desi n-ar fi pus osul la munca, avea pretenii. Ciorba nu era buna ca nu era grasa, puiul era pipernicit, sarmaua era mica, stevia era prea batrana, urzica era prea verde, mamaliga afumata si se saturase sa manance mancare de cartofi de 4 ori pe saptamana.

Cu chiu, cu vai, am strans bani un an de zile si i-am platit scoala de soferi, desi masina n-aveam dar m-am gandit ca o sa-i largeasca putin orizonturile. Ei, as! Dupa ce s-a vazut cu carnetul in mana, a inceput sa miorlaie ca n-are autoturism, ar fi buna o daciuta 1300 ca el uita si a cheltuit banii degeaba.

Citește și:

Mi s-a ridicat parul pe ceafa si am vazut rosu in fata ochilor. Daca eram mai putin doamna, ii prindeam o smetie peste bot de nu mai venea cu pretentii cate zilisoare ar fi avut. Dar ar fi fost sub demnitatea mea de om. Trecusera 10 ani de la revolutie si el nu mai miscase un pai. Am dus singura in carca o casa si toate cheltuielile iar acum chelul meu visa tichie de margaritare.

A fost primul divort din familie si nu am regretat niciun moment ca am luat decizia asta. A vuit tot neamul si m-au bestelit de nu m-a spalat toata apa de pe Dambovita dar alaturi de un om atat de inutil nu mai puteam trai. A fost cel mai bun lucru pe care l-am facut vreodata. Eram tanara inca, muncita cat pentru doua vieti dar aveam un vis de indeplinit.

Mi-am facut in cele din urma si postliceala iar acum lucrez in sanatate. M-am recasatorit si abia acum realizez care este diferenta dintre un barbat adevarat si un molau ratat.

Citește și:

Asa ca maritisu’ nu-i mare scofala daca n-ai cu cine. Cascati bine ochii inainte sa spuneti da, nu va dati dupa primul barbat frumusel care stie sa vorbeasca si mai ales, nu depindeti niciodata de nimeni!

Lili N., 47 ani


foto prima pagina shutterstock baiat cu greutati

Vizionare placuta


Kudika
23 Octombrie 2013
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.