Setari Cookie-uri

Dragoste cu sila nu se poate. Sindromul Te vreau pentru ca tu nu ma vrei intr-o relatie

Cauti validare in relatie? Iti tai craca singura de sub picioare in relatii?

de MIHAELA IORDACHE, psiholog

Cum se intampla ca desi partenerul te trateaza prost, te simti respinsa de el, se joaca de-a fata asculselea in relatie, pentru tine este invers… il vrei si mai mult, ramai blocata si fixata aproape obsesiv pe aceasta persoana?!

Devii convinsa ca esti indragostita si incerci repetat sa confirmi si sa dovedesti, sa arati obiectului afectiunii tale ca meriti afectiunea si iubirea din partea lui.

Sindromul "Te vreau pentru ca tu nu ma vrei"

Deseori e greu sa recunosti ca motivul pentru care o persoana nu este interesata nu are nici o legatura cu tine. E mai ‘usor’ sa internalizezi respingerea si sa tragi concluzia ca este din cauza ta, ca nu esti suficient de ok pentru ei si ca nu mai sunt interesati.

Foto interior si prima pagina: Conflict cuplu, Shutterstock

Cand se intampla asta, interesul tau se transforma intr-o obsesie si toate eforturile se canalizeaza pe actiuni pentru ca el sa te observe. Te dai peste cap sa ii arati cat de minunata si speciala esti, ca el sa se razgandeasca.

Citește și:

Cum se face ca nu te gandesti la: ‘de fapt cat de benefica este situatia asta pentru mine?’ sau ‘cat de fericita ma face acest barbat in aceasta relatie?’. Te concentrezi doar pe faptul ca nu te vrea desi ar trebui sa te concentrezi pe motivul pentru care tu il vrei pe el, deoarece primordial, o relatie sanatoasa este cea in care ambii parteneri doresc sa fie in ea.

Este sindromul ‘Te vreau pentru ca tu nu ma vrei’.

Cand te astepti ca altii sa iti arate care e valoarea ta, esti mereu dezamagita. In primul rand pentru ca nu este treaba altcuiva sa iti ofere stima de sine – asta este treaba ta. In al doilea rand, oamenii sunt destul de centrati pe sine si pe propriile nevoi si le pasa prea putin despre cum simti tu fata de tine – faptul ca te dai peste cap si ca il tratezi ca un premiu este doar un stimul pentru Ego-ul lui.

Citește și:

Cand stima de sine este scazuta, de fapt esti asa obisnuita cu propriile ganduri si credinte negative despre tine, incat vei cauta, mai mult sau mai putin constient, oameni si situatii care sa iti confirme aceste ganduri si credinte. Este demonul pe care il cunosti si te simti ca acasa. Te-ai obisnuit ca dragostea inseamna durere si ceea ce tu numesti iubire este de fapt o calatorie de a cauta validare si cineva care sa iti arate cat de mult valorezi. Trist? Stai ca nu am terminat!

Daca prin minune, apare cineva cu atasament sanatos, care chiar este interesat de tine si este dispus sa iti ofere relatia pe care pretinzi ca o vrei, vei fugi mancand pamantul, deoarece este impotriva a tot ceea ce crezi inconstient despre tine si este inconfortabil.

Problema este ca atunci cand cineva nu este hotarat in privinta ta, este un pret de platit. Cand stand si incercand sa il convingi ca esti destul de buna pentru el, iti sacrifici stima de sine. Doar simplul fapt ca ai ajuns in acest stadiu, spune ca ai stima de sine scazuta, in caz contrar il invitai afara din viata ta cu mult timp in urma.

Citește și:

Cand te angajezi cu un ‘spectator’ sau continui o relatie cu cineva care te trateaza saracacios, vei afla ca gaseste mereu un alt obstacol, un alt motiv pentur care nu iti poate oferi relatia pe care o doresti. In acest timp tu platesti scump si iti confirmi in continuare ca nu esti destul de buna. Ajungi sa te simti ca si cum esti doar optiunea pentru zilele ploioase.

Aceasta dinamica devine un ciclu nesfarsit si poti zbura din relatie in relatie, si cumva, te gasesti in aceeasi situatie, cu acelasi ‘personaj’ langa tine, doar ca are o figura diferita. Cand vei realiza ca doar tu iti determini valoarea, ca meriti mai mult decat firimituri de atentie si cand te vei trata cu dragoste si respect si ceilalti iti vor calca pe urme. Tu ii inveti pe ceilalti cum sa se poarte cu tine. Inceteaza sa cauti validare si relatii de la surse indisponibile. Este ca si cum cauti prajituri la magazinul de unelte, poti sa astepti mult si bine!

Citește și:

Citeste continuarea pe Garbo

Un articol de MIHAELA IORDACHE, psiholog

https://insightpsy.blogspot.ro/

Vizionare placuta


Kudika
19 Mai 2014
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.