Setari Cookie-uri

Face of Global Sex 2010 !

Sa vorbim despre sex! Rezultatele studiului ne arata evidenta nevoie de mai buna informare a tinerilor din Romania in materie de educatie sexuala.

Sa vorbim despre sex! Rezultatele studiului ne arata evidenta nevoie de mai buna informare a tinerilor din Romania in materie de educatie sexuala.

Tinerii din Romania au nevoie de o mai buna informare pentru a isi proteja sanatatea sexuala, conform rezultatelor ultimului studiu realizat de Durex.

Studiul denumit “Ei nu vor sti daca noi nu le vom spune” – o cercetare a cunostintelor, atitudinilor si practicilor in randul tinerilor din Europa – este cel de-al cincilea raport editat in seria studiilor anuale dezvoltate de catre Durex Network’s Face of Global Sex (cercetari anuale globale pe diferite tematici legate de viata sexuala)

Cercetarea s-a facut pe un esantion reprezentativ de peste 15,000 de tineri cu varste intre 15-20 ani din 15 tari europene – 9 din Europa de Vest si 6 din Europa de Est. S-a analizat experienta lor in ceea ce priveste educatia sexuala si impactul asupra sanatatii vietii lor sexuale in materie de informatii, atitudini si practici.

Rezultatele au revelat un grad ridicat de ignoranta la nivelul tarilor din Europa relativ la bolile cu transmitere sexuala (BTS). Spre exemplu, nu mai putin de 4 din 10 tineri romani (40,3%) cred in mod eronat ca pot contacta o BTS de pe scaunul toaletei. Aceasta valoare este a doua intre tarile europene, dupa Turcia (44,4%).

Tinerii romani sunt putin mai informati in ceea ce priveste perceptia asupra riscului unei BTS. In Romania, 19,1% dintre tinerii intervievati cred ca riscul de a contacta o astfel de boala este mic sau nu exista – comparativ cu 37,5% in Slovenia, 50% in Germania si surprinzator 70,3% in Belgia.

La intrebarea daca ar utiliza un prezervativ pentru o partida de sex cu un nou partener, 3,4% dintre romani au declarat ca nu, aceasta cifra fiind a treia din Europa, dupa Turcia (14,4%) si Polonia (3,5%).
Tinerii romani au avut rezultate mai slabe in ceea ce priveste utilizarea metodelor contraceptive in mod regulat. Unul din cinci (20%) declara ca nu a folosit nicio forma de contraceptie ultima data cand au intretinut relatii sexuale.

Lipsa lor de cunoastere se reflecta in imaginea pe care o au tinerii romani despre educatia sexuala primita in scoli, cu mai mult de jumatate (53,9%) dintre ei declarand ca profesorii lor nu aveau pregatirea necesara pentru a le preda lectii de educatie sexuala.

Studiul mai arata deasemenea ca, in general, tarile din Europa de Vest au inregistrat scoruri mai ridicate in ceea ce priveste cunostintele, atitudinile si practicile in materie de sex, comparativ cu tarile din Europa de Est. Femeile au inregistrat scoruri mai ridicate decat barbatii. Rezultatele cele mai bune au fost obtinute in general de cei care au primit informatii cu rol de educatie sexuala de la parteneri, profesori sau persoane specializate in domeniu.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
19 Noiembrie 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.