Setari Cookie-uri

De ce vrem intotdeauna marul interzis?

Motivele pentru care ne indragostim de persoane pe care nu le putem avea

Multi dintre noi, la un moment dat in viata, nutresc sentimente pentru o persoana pe care nu o pot avea din diferite motive. Poate ca persoana dorita are deja o relatie sau poate ca in momentul respectiv nu este disponibila emotional. In cel mai dureros caz, celalalt pur si simplu nu este interesat de persoana indragostit. Oricum ar fi, respingerea este respingere si doare.

Problema cea mai mare apare in situatiile in care, desi este evident ca nu formezi un cuplu cu persoana dorita si nu se va intampla asta niciodata, refuzi sa te resemnezi si sa depasesti momentul. Nu e sanatos si tu stii asta, toata lumea stie in asta si totusi, continuam sa visam cu ochii deschisi la lucruri imposibile.

De ce? De ce ne dorim atat de mult oameni pe care nu ii putem avea si ii ignoram din aceasta cauza pe cei care ne-ar putea fi parteneri in adevaratul sens al cuvantului.

Citește și:

1. Suntem plini de vanitate

Si nu acel tip de vanitate pe care il resimtim atunci cand ne probam in fata oglinzii cu haine in care aratam excelent. Mai degraba, este nevoie de acel soi de vanitate pe care il folosim pentru a ne valida in comparatie cu ceilalti. Probabil ca este legata in mod direct de imaginea noastra de sine si de felul in care ne evaluam ca indivizi. Nimanui nu ii place sa piarda, indiferent de felul de competitie in care participa sau daca face acest lucru in mod deliberat.

foto shutterstock grup pe banca

Atunci cand persoanele pe care le dorim aleg pe altcineva, este o lovitura pentru orgoliu si ne poate face sa ne simtim, macar pe moment, neatractivi, lipsiti de putere sau ca ceva lipseste, o hiba ascunsa a personalitatii ii tine departe pe cei pe care ii dorim. In aceste cazuri, cei mai multi dintre ei incearca sa isi restabileasca imaginea de sine, si e natural, insa nu folosim cele mai sanatoase parghii.

Citește și:

Exista posibilitatea sa concluzionam ca singura modalitate prin care ne putem repara orgoliul este cucerirea acestor persoane si intram astfel intr-un cerc vicios.

2. Dorinta

Cu siguranta exista mai multe tipuri de dorinta. Ne dorim un anumit statut social, ne dorim o anumita imagine in fata altora sau dorim pur si simplu pe cineva la modul sexual.

In acelasi timp, suntem dotati cu mecanisme pe care nu le constientizam neaparat si care ne fac sa ne dorim ceea ce doresc si altii, in ideea ca acolo cu siguranta se afla ceva mai bun si de dragul orgoliului, ne convingem ca meritam acest „ceva mai bun” fara sa disecam daca intr-adevar asa stau lucrurile.

Probabil ca acesta este unul dintre motivele pentru care vrem oameni care sunt deja intr-o relatie cu altcineva. Daca am ajunge sa cucerim aceste persoane inaccesibile sau inabordabile, ne-am satisface mandria pentru ca obtinem ceva ce (si) altii considera valoros.

Citește și:

3. Competitia

Castigarea unei competitii are intotdeauna efecte pozitive asupra imaginii de sine insa unele competitii se pot castiga doar calcand pe cadavre. Tocmai de aceea, trebuie sa ne oprim din avant si sa ne gandim daca persoanele pe care le dorim merita eforturile pe care suntem dispusi sa le depunem sau pretul pe care ne inchipuim ca l-am plati.

Sa presupunem, spre exemplu, ca ne-am indragosti de o persoana aflata deja intr-o relatie si ca aceasta relatie se va strica din cauza acestei atractii. Dupa un timp, pasiunea se stinge, descoperim in celalalt lucruri neatragatoare sau ca personalitatile pur si simplu nu sunt compatibile si povestea de dragoste fasaie ca un balon pana cand nu mai ramane nimic din ea.

Intr-o astfel de situatie, merita sentimentul de vinovatie resimtit de distrugerea unei alte relatii si resentimentele stranse impotriva unei persoane pe care, alta data, o ridicam in slavi? Desigur ca exista posibilitatea ca lucrurile sa se intample exact la diametrul opus si atunci, pretul platit sa fie intr-adevar meritat dar este o intrebare pe care trebuie sa ne-o punem.

Citește și:

4. Iubire

In numele iubirii, oamenii sunt in stare de cele mai neobisnuite lucruri printre care dorinta fata de o persoana inaccesibila pare cel mai nevionat. Probabil ca este adevarat ce se spune despre dragoste si razboi, atunci cand lupti pe aceste fronturi, totul este permis. Totusi, avem nevoie de un strop de obiectivitate pentru a discerne intre iubirea adevarata si infatuarea fata de o persoana, hranita de orgoliu.

Din pacate, nu o data au constatat oamenii ca acele calitati vazute la cei doriti in fapt nu exista ci le-au fost atribuite doar prin puterea imaginatiei. In astfel de cazuri, dezamagirea la contactul cu realitatea poate fi brutala.

De aceea, singurul lucru pe care il poti face atunci cand poftesti la fructul interzis este sa iti evalueaza realist sansele. Trebuie sa invatam sa ne indreptam atentia catre oameni care sunt disponibili emotional iar acest lucru nu inseamna ca iti cobori standardele ci ca poti descopri la o persoana complet noua calitati pe care nu le-ai luat niciodata in calcul.

Citește și:

foto prima pagina shutterstock triunghi amoros

Vizionare placuta


Kudika
13 Ianuarie 2015
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.