Setari Cookie-uri

Casatoria este o institutie

Casatoria este o institutie. Institutia casatoriei. Pentru a intelege mai bine ce inseamna asta, vom da o definitie:

Casatoria este o institutie. Institutia casatoriei. Pentru a intelege mai bine ce inseamna asta, vom da o definitie:

Institutiile sunt un set de reguli formale sau informale generatoare de ordine in raporturile sociale; ele reprezinta “regulile jocului” sau intr-o alta exprimare sunt constrangeri create de indivizi pentru a da forma interactiunii umane.

Suna destul de steril in contextul in care avem tendinta sa vedem casatoria ca pe ceva romantic. Dar casatoria este mai mult decat atat, mai mult decat iubirea binecuvantata de Dumnezeu intre doi oameni. Ea este ceva foarte serios, o responsabilitate pe care ne-o luam, un juramant pe care-l facem fata de partener inaintea Domnului. Este inceputul unei vieti in doi in care, da, se va tine cont de niste reguli, de niste norme de comportament moral si etic, pentru ca orice ar intreprinde, oamenii au nevoie de reguli pentru ca lucrurile sa functiooneze asa cum trebuie.

Casatoria ca institutie a jucat un rol crucial din punct de vedere social si economic inca din cele mai vechi timpuri si a aparut cu mult inaintea crestinismului.

Pe vremea geto-dacilor societatea avea o structura matriarhala. In cadrul acestei societati existau doua tipuri de casatorii si anume: casatoria pe grupe care era la baza unei familii inrudite prin sange si casatoria pereche, ceea ce insemna ca o femeie avea mai multi soti dintre care doar unul era cel principal, iar barbatul avea o sotie principala printre mai multe sotii. Poligamia va tine pana la cresterea proprietatii private si la transformarile din sistemul succesoral. Astfel dupa ce patriarhatul ia locul matriarhatului, iar descendenta se stabileste pe linie patrena, casatoriile monogame incep sa ia locul poligamiei, lucru demonstrat de Columna lui Traian si monumentul de la Adamclisi pe care barbatii sunt reprezentati alaturi de o singura femeie.

In Dacia Romana numai cetatenii romani aveau dreptul de a incheia casatorii recunoscute legal. Conform dreptului roman, casatoria sclavilor nu era legala si era acceptata ca o uniune doar din nevoia de mana de lucru servila. Poate din acest motiv s-a ajuns ca prin secolul al XVI multe casatorii inca se desfasurau fara ceremonie sau martori, pana cand Consiliul de la Trent a decretat ca acestea trebuie oficiate de catre un preot in prezenta a cel putin doi martori.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
2 Noiembrie 2007
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.