Setari Cookie-uri

Analiza misoginului

In urma cu cateva zile un prieten m-a intrebat ce este acela un "misogin". La inceput n-am fost sigura ce vrea sa stie: definitia efectiva a cuvantului sau felul in care se comporta un misogin sau… ce? Sincer, nu credeam ca sunt barbati care sa nu stie ce este acela un misogin. Totusi pentru cei -si cele - care n-au aflat inca, am sa dau definitia exacta din DEX (preluata prin elementarul « copy - paste » pentru a fi sigura ca nu il modific din greseala).

In urma cu cateva zile un prieten m-a intrebat ce este acela un “misogin”. La inceput n-am fost sigura ce vrea sa stie: definitia efectiva a cuvantului sau felul in care se comporta un misogin sau... ce? Sincer, nu credeam ca sunt barbati care sa nu stie ce este acela un misogin. Totusi pentru cei -si cele - care n-au aflat inca, am sa dau definitia exacta din DEX (preluata prin elementarul ' copy - paste >> pentru a fi sigura ca nu il modific din greseala).

MISOGÍN, - adj., s.m. 1. care uraste femeile. 2. (Brbat) care evit societatea, cercurile, compania femeilor. [Var. misoghin s.m. / < fr. misogyne, cf. gr. misein - a uri, gyne - femeie].

Nu stiu ce i-a venit amicului meu sa-mi puna aceasta intrebare si pe moment nici nu m-am gandit sa-l intreb de unde vine acest brusc interes manifestat in acest sens sau ce anume i-a adus in minte acel cuvant. Dar, satisfacut pare-se, de explicatia pe care i-am dat-o a inceput sa exerseze pentru a deveni misogin.

Normal ca eu rad de ma prapadesc pe tema aceasta pentru ca e caraghios chiar si atunci cand incearca sa para serios cu jignirile pe care le aduce vreunei reprezentante a sexului frumos. Se gandeste, probabil, ca asa se manifesta un misogin, imprastiind jigniri si desconsideratie in stanga si-n dreapta atunci cand se afla femei prin preajma.

Ca sa fiu sincera eu nu am avut ' onoarea >> de a cunoaste un misogin in adevaratul sens al cuvantului ci doar cate un barbat prost crescut sau cu vederi limitate in anumite privinte. Nici nu mi-as dori acest ' privilegiu >>. Dar acesti oameni, care dupa parerea mea pot fi numiti ' extremisti >> , traiesc printre noi. Ce anume i-a facut sa devina astfel ? Nu-mi dau seama. Educatia de-acasa, mediul social, esecurile in relatii sau pur si simplu asa s-au nascut ? Misoginismul a aparut ca raspuns la miscarea feminista (care stim cu toate de ce a luat nastere si pentru ce exista) ? Ei pentru ce simt nevoia sa existe ? Egalitate in drepturi sau pastrarea suprematiei ? N-as crede. Poate doar dintr-o placere perversa de-a fi rai cu niste fiinte pe care ei le considera mai slabe. In ochii mei, arata ca niste badarani incaltati cu bocanci de-un kil', improscand o pisica mai mica dar foarte gratioasa fara absolut nici un motiv real. Niste lasi.

Gandindu-ma la feminism si la cat de mult teren a castigat in ultimii ani,la cat de mult a ajutat femeile sa se ridce din statutul degradant la care barbatii le-au condamnat, gandul ma duce la urmatoarea concluzie. Daca misoginul n-ar fi existat inca, cu siguranta ar fi aparut undeva in viitorul apropiat pentru a ajuta barbatul sa-si recatepete macar egalitatea in drepturi daca nu suprematia in aceasta lumea care va fi condusa de femei. Pentru ca, dragi barbati, aceea este directia in care ne indreptam. Foarte rabdatoare, cu pasi marunti dar fermi.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
17 Ianuarie 2008
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.