Setari Cookie-uri

El vs ea: Cu verighetele ascunse

Saptamana trecuta cand am fost in magazinul cu mancare pentru animale din coltul blocului am descoperit cu stupoare ca il cunosteam pe vanzatorul de acolo pentru ca am fost vecini in copilarie. Am schimbat doua vorbe si mi s-a parut ca flirteaza cu mine. Nu l-am luat in seama, iar ca sa nu creez confuzie mi-am spus ca voi evita sa-i mai cumpar pisicii mele mancare de acolo. Dar azi eram foarte grabita si mata mea ramasese fara mancare, asa ca tot acolo am intrat. De data aceasta baiatul, mai indraznet, ma invita mai in gluma mai in serios la un suc. La care eu ii arunc o privire amuzata si-l intreb: “Iti dai jos verigheta?” la care el foarte prompt isi scoate verigheta si o aseza pe cealalta mana in timp ce spune: “Dar ce, ti se pare ca e pe mana care trebuie?”

Mi-a raspuns ca nu. Ca nevasta e plecata cu viata ei departe, ca el isi vede de ale lui, dar ca ii era dor. Nu de ea, ci de verighta. Nu ca semn al iubirii fata de respectiva femeie, ci ca semn al apartenentei. Fata de un cineva. Nu neaparat de ea, fiindca pe verighta nu scrie, cel putin nu la vedere, numele persoanei care poarta celalalt inel.

Dorinta de a apartine cuiva se naste, mai devreme sau mai tarziu in fiecare dintre noi. La femei, ceva mai devreme, la barbati, cam un deceniu mai tarziu.

Problema apare atunci cand nevoia de a apartine cuiva nu este imbinata cu iubirea. Daca te casatoresti pentru ca simti nevoia, dar nu dragostea, sentimentul de apartenenta devine intr-atat de coplesitor, incat ai senzatia ca te-ai indragostit de prima persoana care ti-a taiat calea.

O iei de nevasta (sau il iei de sot) si ceva timp te bucuri. Pentru ca esti al cuiva. Diminetile si serile nu mai sunt singuratice. Imparti bune si rele cu un cineva care a jurat ca iti va sta alaturi in tot ce va veni. Undeva, intre toate aceste bune si rele, intervine o monotonie frustranta, care iti aminteste de momentul in care, coplesit de singuratate, visai sa iti imparti viata la un numar par. Niciodata nu ti-ai imaginat ca vei ajunge aici, intr-un punct in care acea impartire la doi iti aduce numai singuratatea in doi.

Incepi sa iti muti verighta de pe un deget pe altul, sa cauti umpluturi pentru vidul interior. Nu-i bine nici cu, nici fara. Dar fara, iti mai da o sansa. Cu, este definitiv.

Intr-un final, sucesti verighta pana ii ametesti pe cei din jur. Pentru ca nici tu nu stii sigur ce-i mai rau: cu sau fara?

Andrei
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
7 Aprilie 2008
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.