Setari Cookie-uri

Femeia, un razboinic lasat la vatra?

Sunt femeile mai putin competitive decat barbatii?

Societatea noastra continua sa raspandeasca stereotipuri ce ajung sa primeasca in timp valoare de adevar. Unul dintre ele este ca femeile sunt mai putin competitive decat barbatii, indiferent de mediul in care cele doua parti sunt puse fata in fata. Acesta diferenta in capacitatea de a concura se datoreaza, dupa cum spun unii, faptului ca femeile sunt genetic construite sa iubeasca, sa ingrijeasca si sa protejeze in timp ce barbatii sunt spirite mai razboinice ce isi valideaza propriile abilitati concurand continuu.

Astfel se explica de ce toata lumea pare sa fie de acord ca intr-o lume a femeilor nu ar exista razboaie deoarece totul s-ar rezolva pe cale amiabila. Dar oare asa sa fie? Exista ceva in matrita genetica feminina ce le face pe acestea mai putin disponibile sa se angajeze in competitii si prin urmare sa lupte pentru un statut? Datele concrete par sa arate ca da. Inca de pe bancile scolii baietii par a fi cei care se angajeaza in competitii si care par sa cada mai tot timpul in picioare fara prea multe eforturi. Intr-adevar fetele sunt cele ce se posteaza pe primele pozitii insa asta se datoreaza faptului ca ele sunt, in general, mai muncitoare dedicand mai mult timp studiului. Prin urmare motivul succesului lor nu este dorinta de a invinge ci constiinciozitatea.

In mediul muncii situatia devine si mai evidenta, barbatii avanseaza mai usor in primul rand deoarece nu se feresc sa concureze cu ceilalti angajati in incercarea de a arata ca sunt mai buni. Nu putem trece cu vederea faptul ca barbatii par intr-adevar sa isi structureze viata in termenii competitiei, o abilitate necesara pentru a face fata si pentru a te impune la locul de munca.

Exista numeroase studii facute de economisti de-a lungul timpului in aceasta directie. Cu mai multe ocazii cercetatorii au adus subiectii de studiu intr-un mediu controlat cerandu-le sa joace diferite jocuri sau dandu-le diferite sarcini. Rezultatele au aratat ca atunci cand au ocazia barbatii, spre diferenta de femei, aleg intotdeauna jocurile competitive. In plus, in competitii barbatii dau rezultate mai bune decat in afara lor in timp ce femeile au rezultate asemanatoare cu cele de dinafara competitiei.

Trebuie insa sa luam in considerare si un alt aspect. Exista in istorie numeroase exemple de femei ce sunt departe de a fi pacifiste si care nu s-au dat in laturi de la a concura pentru a invinge. Veti spune ca acestea sunt exceptii. Daca ne gandim insa la vestitele amazoane ce recurgeau la acte iesite din comun pentru a putea lupta putem concluziona ca teoria genetica nu pare sa ofere raspunsul acestei probleme. Oare femeile nu sunt mai putin competitive decat barbatii datorita faptului ca ambele categorii sunt educate inca de la varste fragede dupa registre diferite? Fetele sunt educate sa fie domnisoare (frumoase, placute, bine-crescute) in timp ce baietii sunt educati sa fie barbati (sa invinga), o diferenta ce ii construieste diferit. Accentuandu-se si incurajandu-se diferite trasaturi de caracter, celelalte raman subdezvoltate afectand capacitatea celor doua sexe de a interactiona de pe pozitii de egalitate.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.