Setari Cookie-uri

Femeia, un razboinic lasat la vatra?

Sunt femeile mai putin competitive decat barbatii?

Specialistii in economie par si ei sa confirme ca spiritul competitiv ar putea fi insuflat prin cultura mai degraba decat mostenit genetic. Un grup de cercetatori de la Universitatea din Chicago (Uri Gneezy, Ken Leonard si John List) arata prin intermediul unor studii antropologice ca spiritul competitiv tine de societate. Acestia au analizat doua grupuri etnice net distincte, societatea patriarhala Maasai din Tanzania si societatea matrialiniara Khasi din nordul Indiei descoperind ca in primul caz barbatii sunt cei competitivi pe cand in societatea matriliniara femeile sunt cele competitive.

Studiul facut de Gneezy, Leonard si List arata ca aceast stereotip nu este unul universal existand macar o societate in care instinctul competitiv ce asigura, la urma urmei, succesul unei persoane pe plan profesional si social, nu tine de genetica ci de educatie. Nu putem decat sa subliniem faptul ca luptatorii (de orice sex ar fi ei) nu se nasc ci se modeleaza. Spiritul competitiv e o trasatura a puterii sociale ea fiind insuflata prin intermediul tiparelor sociale. Acest studiu ne mai arata inca un lucru important: comportamentele umane sunt maleabile trasaturile unei persoane tinand in primul rand de educatie si socializare, in special in anii de formare.

Daca instinctul competitiv nu este dictat de structura genetica mai exista sanse sa gasim pe viitor modalitati de socializare astfel incat femeile sa fie si ele echipate cu aceleasi abilitati pentru a putea face fata competitiei intr-o lume ce ramane totusi dominata de barbati. Bineinteles, o varianta si mai buna ar fi sa se incerce o educatia si o socializare comuna in care fetele si baietii sa nu fie vazuti in moduri diferite si prin urmare educati diferit. Dar cine e dispus sa renunta la rochitele dragute pentru fete imbracandu-le in haine cat mai comode si cumparandu-le o minge de fotbal mai degraba decat o papusa? Atata timp cat lumea va ramane la parerea ca “Asa-a baietii!” si ii va incuraja neintentionat sa se angajeze in comportamente competitive si violente, in timp ce fetele vor fi admonestate pentru orice comportament “nepotrivit unei domnisoare” situatia in discutie nu se va schimba.


Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
3 Decembrie 2009
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.