Setari Cookie-uri

8 ipostaze ale iubirii

Pictorii au incercat sa o surprinda cu vopsele iar sculptorii au modelat piatra dupa asemanarea ei. Fiecare a surprins in felul lui una dintre multele ipostaze ale iubirii exprimand vizual un sentiment pe care uneori ne vine greu sa il descriem. Fiecare artist a incercat de-a lungul timpului sa descrie cumva iubirii. Multi au esuat insa sunt si multi care au reusit sa captureze acest sentiment complex. Dintre toti acestia am ales 8 artisti in ale caror opere ne identificam.

Pictorii au incercat sa o surprinda cu vopsele iar sculptorii au modelat piatra dupa asemanarea ei. Fiecare a surprins in felul lui una dintre multele ipostaze ale iubirii exprimand vizual un sentiment pe care uneori ne vine greu sa il descriem. Multi au esuat insa sunt si multi care au reusit sa captureze acest sentiment complex. Dintre toti acestia am ales 8 artisti in ale caror opere ne identificam.

1. Auguste Rodin - Sarutul

Scuptura in marmura din 1889 reprezinta in ochii pasionatilor de arta simbolul universal al dorintei mistuitoare, al iubirii carnale. Lucrarea a facut initial parte dintr-un proiect ambitios al lui Rodin intitulat Portile iadului, o ilustratie a cartii Infernul de Dante Alighieri. Intitulata initial Francesca da Rimini, sculptura face referire la relatia dintre aceasta si Paolo Malatesta, cumnatul Francescai de care italianca de vita nobila s-a indragostit. Lucrarea avertizeaza insa la pericolele la care indragostitii se supun dand ascultare inimii.

Foto: Joseph Cesare

2. Sandro Botticelli - Venus si Marte

Botticelli i-a dedicat aceasta pictura, dar si multe altele (spre exemplu, Nasterea lui Venus), zeitei iubirii. Lucrarea o surprinde pe Venus alaturi de Marte, zeul razboiului, intr-o stare de relaxare. Razboinicul a renuntat la armura si a adormit in mijlocul naturii in timp ce zeita ii vegheaza somnul. Pe langa sentimentul de incredere pe care ni-l transmite picture, autorul a dorit sa ne transmita un mesaj mult mai important: iubirea poate supune pana si puterea unui luptator.





3. Jean-Honore Fragonard - Declaratia de dragoste


Fragonard surprinde in lucrarile lui iubirea frivola accentul punandu-se pe flirt dar si pe adoratie. Tanara e asezata pe masa de piatra ca o statuie pe un soclu in timp ce iubitul se sprijina de umarul ei intr-o postura stilizata a devotamentului. Natura contribuie si ea la iubirea celor doi, copacii din fundal avand o forma de inima alungita.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.