Setari Cookie-uri

8 ipostaze ale iubirii

Pictorii au incercat sa o surprinda cu vopsele iar sculptorii au modelat piatra dupa asemanarea ei. Fiecare a surprins in felul lui una dintre multele ipostaze ale iubirii exprimand vizual un sentiment pe care uneori ne vine greu sa il descriem. Fiecare artist a incercat de-a lungul timpului sa descrie cumva iubirii. Multi au esuat insa sunt si multi care au reusit sa captureze acest sentiment complex. Dintre toti acestia am ales 8 artisti in ale caror opere ne identificam.


4. Francois Gerard- Cupidon si Psyche


Iubitii mitologici ai lui Gerard sunt inconjurati de o aura de inocenta in ciuda nuditatii aparente a personajelor. Psyche e surprinsa de primul sarut al lui Cupidon care, conform legendei, e invizibil. Psyche simbolizeaza sufletul uman, surprins de fiorii iubirii.

5. Antonio Canova - Psyche inviata de sarutul lui Amor

Sculptura lui Canova ii are drept protagonisti pe aceeasi indragostiti insa exemplifica o alta etapa din iubirea lor. Amor/Cupidon o imbratiseaza pe Psyche cu tandrete dupa a adus-o la viata cu sarutul lui.




















6. John Everett Millais - Hughenotul

Lucrarea lui Millais face referire la un episod istoric, si anume Masacrul din noaptea Sfantului Bartolomeu cand s-a decretat ca toti catolicii sa poarte o banda alba pe brat si o cruce pe palarii, hughenotii urmand sa fie asasinati. Tanarul hughenot refuza insa aceste simboluri prin urmare imbratisarea indragostitilor e una de despartire. Iubirea se va sacrifica pe altarul credintei si al spiritului liber. Florile rosii calcate in picioare de cei doi ne indica moartea ce il ameninta pe tanar.

7. Gustav Klimt – Adam si Eva

Klimt pune accentul in tabloul sau pe figura feminina, Adam fiind oarecum parte din fundal. El e cel ce ofera protectie si grija. Asa s-a putea explica felul in care Adam e lasat in intuneric in timp ce Eva e luminata si stralucitoare. Mai mult decat atat, autorul evidentiaza necesitatea contrastelor si complementaritatii in existenta iubirii.

8. Pierre Auguste Cot – Primavara

Lucrarea lui Cot pune accentul pe inocenta primii iubirii. Tinerii indragostiti se bucura de fiorii iubirii prezenta lor in mijlocul naturii simbolizand si renasterea acesteia odata cu venirea primaverii. Pictura simbolizeaza iubirea ca motor al universului.


Un articol de Ioana
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
11 Februarie 2010
Echipa Kudika

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.