Setari Cookie-uri

Practic: Degustarea vinului

Degustarea vinului sau arta aprecierii vinului prin degustare reprezinta o analiza amanuntita a calitatilor vinului si presupune folosirea mai multor simturi, precum gustul, mirosul, vazul si chiar auzul.

Degustarea vinului sau arta aprecierii vinului prin degustare reprezinta o analiza amanuntita a calitatilor vinului si presupune folosirea mai multor simturi, precum gustul, mirosul, vazul si chiar auzul.

Spre deosebire de un consumator obisnuit, degustatorul (persoana specializata in degustarea vinului) se foloseste de cuvinte pentru a descrie calitatile vinului, punctele slabe si alte aspecte legate de senzatiile provocate de aceasta bautura.

Sa inceapa degustarea

Paharul in care vinul urmeaza a fi pus trebuie sa fie realizat din sticla incolora pentru a putea observa gradul de evolutie al vinului, limpezimea si culoarea acestuia. Inainte de a turna vinul in pahar, este necesar ca paharul gol sa fie mirosit pentru a nu avea mirosuri straine.

Paharul se tine de picior si se inclina putin deoarece vinul trebuie sa curga lin pe peretele acestuia fara sa faca bule. Cantitatea de vin din pahar nu trebuie sa depaseasca o treime din volumul acestuia pentru ca in momentul in care vinul este rotit, acesta sa nu se verse.

Examinarea vizuala


Examinarea vizuala a vinului incepe exact din momentul in care vinul este pus in pahar.

Se prinde paharul de picior cu ajutorul degetului mare si a celui aratator si se indreapta spre o sursa de lumina. Astfel, cu ajutorul simtului vizual se apreciaza limpezimea vinului prin transparenta.

Urmeaza analiza meniscului (curbura suprafetei vinului in pahar), a fluiditatii si a modului de degajare a bioxidului de carbon.

In cazul vinurilor spumante se tine cont si de formarea, calitatea si persistenta spumei , rapiditatea aparitiei perlelor, precum si de multitudinea si dimensiunile acestora.

Ultima caracteristica a examinarii vizuale este reprezentata de analiza culorii. Cantitatea de vin din pahar influenteaza culoarea. De aceea este important sa se tina cont de volumul de o treime din capacitatea paharului.

Examinarea olfactiva

Analiza olfactiva incepe cu aceleasi gesturi delicate ale mainii: invartirea usoara a paharului. Astfel, vinul va umezi peretii acestuia, suprafata de contact cu aerul va creste, numarul de vapori degajati va fi mai mare si, implicit, mirosul vinului va fi mult mai intens.
Citește și:

Vizionare placuta


Kudika
13 August 2010
Echipa Kudika
Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor:

Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.