Setari Cookie-uri

Saptamana patimilor: Ghid spiritual al traditiilor si obiceiurilor romanesti in prag de sarbatoare

Saptamana patimilor sau Saptamana Mare este ultima saptamana inainte de Invierea Domnului Iisus Hristos si incepe in Duminica Floriilor si tine pana in duminica Pastelui.

Ghid spiritual al traditiilor si obiceiurilor romanesti in prag de sarbatoare

Saptamana patimilor: Ghid spiritual al traditiilor si obiceiurilor romanesti in prag de sarbatoare Saptamana patimilor sau Saptamana Mare este ultima saptamana inainte de Invierea Domnului Iisus Hristos si incepe in Duminica Floriilor si tine pana in duminica Pastelui. Duminica Floriilor este ziua in care Hristos a intrat in Ierusalim iar duminica Pastelui este ziua in care Hristos a Inviat. De asemenea, Saptamana Luminata este ultima saptamana din postul Sfintelor Pasti si saptamana deniilor. Deniile sunt slujbele de priveghere care au loc doar in saptamanile a cincea si a saptea ale Postului Pastelui.

Asadar, ceea ce stim despre aceasta saptamana este ca ea simbolizeaza durerea si chinurile prin care Mantuitorul nostru a trecut de cand a fost tradat de unul din apostolii sai, Iuda, la arestarea, umilirea si rastignirea pe cruce, pana la moartea si apoi invierea sa.

Citește și:

Traditia spune ca in Saptamana Mare cerurile sunt inchise si se crede ca sufletele celor care trec in nefiinta nu isi gasesc calea si oscileaza intre Rai si Iad. Batranii spun ca cerurile se deschid in noaptea de Pasti numai oamenilor cu inimile si sufletele curate.

Simbolistica fiecarei zile din Saptamana Mare

Din strabuni stim ca Saptamana Mare este saptamana in care toate gospodinele fac pregatiri pentru marea sarbatoare: ele isi fac curatenie in gospodarie, isi vopsesc pomii si pietrele cu var alb, isi aerisesc casele, hainele si asternuturile ca sa iasa toate relele de peste iarna, isi curata gradina, pregatesc bucatele de sarbatoare, inrosesc ouale, fac pasca, cozonaci si preparate din miel. Ele incep de luni si se spune ca muncesc pana in Noaptea Invierii. Femeile de la tara spun ca daca Sarbatoarea Pastelui te prinde in necuratenie, casa isi blesteama locuitorii ei.

Citește și:

In seara zilei de luni se face o denie in care se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Hristos inaintea intrarii in Ierusalim.

Ziua de marti poarta denumirea de Martea Seaca si au loc slujbe dedicate predicii de pe Muntele Maslinillor. Se spune ca Hristos anticipeaza distrugerea Templului dar si patimile pe care a urmat sa le indure.

In ziua de miercuri, la slujba de denie este pomenit Iuda, apostolul lui Iisus care isi tradeaza invatatorul, si Maria, femeia desfranata care ii spala picioarele lui Iisus cu lacrimile ei si il unge cu mir.

Citeste articolul integral "Saptamana patimilor: Ghid spiritual al traditiilor si obiceiurilor romanesti in prag de sarbatoare" pe Garbo.ro


Kudika
13 Aprilie 2012
Echipa Kudika
Ti-a placut acest articol?

Aboneaza-te pe Kudika pentru a primi articole similare.