Povestiti-ne un pic de unde vine aceasta pasiune pentru vin? Este o traditie a familiei?

Nu este o traditie de familie, desi in familia mea se facea vin in mod traditional, ca in toate gospodariile. Am fost intodeauna indragostita de natura, am visat sa cultiv flori, dar in ultimul an al Facultatii de Horticultura, am descoperit vinul si povestea din spatele lui. Pentru ca s-a transformat in pasiune, m-am specializat in oenologie.

Ce are vinul atat de special fata de celelalte bauturi? Cu ce este diferit?

Vinul este special pentru ca este legat de natura si este in permanenta o provocare. Este un produs complex, drumul strugurelui din vie pana in pahar este lung si deloc usor. Fiecare an e diferit, depindem de natura si de ce ne ofera. Apoi provocarea este, asa cum spuneam, sa obtin ce este mai bun din ce mi-a oferit pamatul si via.

Vinul este viu, el evolueaza, se transforma si poarta amprenta celui care il face. Este artizanat. Acelasi soi este diferit de la o recolta la alta, acelasi vin este diferit dupa invechirea in sticla o perioada sau acelasi vin invechit in butoi o perioada mai lunga sau mai scurta are calitati diferite.

De ce ati ales aceasta profesie, cea de oenolog?

Cred ca asa a fost sa fie. Asa cum spuneam, voiam sa cresc flori, de aceea am urmat Facultea de Horticultura. Dar odata “atinsa” de vin si de povestea acestuia, nu l-am mai putut lasa, e ca un virus. Si asta este valabil pentru oricine intra in contact cu vinul – fie ca-l faci, ca il vinzi sau il promovezi. Este fascinant, majoritatea oamenilor raman indragostiti de vin.

Cum a pornit ideea de business si de asociere?

Ideea a incoltit in 2002 iar in 2003 am si infiintat societatea Domeniile Sahateni alaturi de ascociatul meu, Steve Cacenco. Eu mi-am dorit dintotdeauna sa fac vinul meu in crama mea, din podgoria mea... dar fara indemnul si sustinerea lui Steve, care imi este si var prin alianta, nu stiu daca as fi reusit.

De ce ati ales tocmai cramele Sahateni?

Eu am avut ocazia sa lucrez in toate zonele viticole ale Romaniei si dupa mine, Dealu Mare este cel mai potrivit loc pentru mine, pentru ca imi doresc sa fac vin de calitate, nu de volum. Soarta a facut ca la eu sa lucrez prima oara chiar la Sahateni, unde era o ferma viticola. Dupa multi ani, m-am intors aici si compania pe care o conduc alaturi de asociatul meu poarta numele locului – Domeniile Sahateni.

Iti place acest articol? Recomanda-l prietenilor: